afera softver

Grmoja: Predmet Žalac bio u ladicama DORH-a jer je očito upleten i Plenković

30.01.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je u ponedjeljak kako je predmet bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac bio "gotovo mrtav" u ladicama DORH-a jer je, kaže, očito bio upleten i premijer Andrej Plenković

"Ako uzmemo da svako ministarstvo, državna tvrtka imaju minimalno stotinjak javnih nabava godišnje, a da se baš taj softver predstavlja u Vladi... zašto se nekakav softver koji se nabavlja predstavlja u Vladi? Nije li vam to malo čudno? Očito je premijer bio jako zainteresiran za ishod ovog slučaja", kazao je Grmoja.

Dodao je kako je Plenković "bio zainteresiran da određeni poslovi prođu i da određeni ponuditelji budu odabrani".

Osvrnuo se i na slučaj bivše ministrice Nataše Tramišak, gdje se, kaže, također radi o Plenkovićevu navijanju za taj softver.

Grmoja namjerava zatražiti odgovore na svoja pitanja od glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

"Kad počne saborska rasprava u srijedu vjerojatno ćemo prikupiti potrebne potpise da bi glavna državna odvjetnica mogla doći u Sabor podnijeti izvješće o radu", rekao je.

Tamo ćemo joj, dodao je, postaviti pitanje o slučaju "AP" u kojem je predmet Gabrijele Žalac bio gotovo mrtav u ladicama DORH-a dok ga nije oživio Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Zastupnik Mosta pretpostavlja da je to zbog toga što je u to upleten Andrej Plenković jer ga se spominje u korespondenciji Gabrijele Žalac i Josipe Rimac.

"Rekao sam prvog dana kad je izbila ova afera da je Plenković trebao biti pozvan na razgovor ili u EPPO ili DORH", dodao je.

Upitan za komentar na izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini i Kosovu podsjetio je da je Milanović pozivao Plenkovića i govorio o tome kako je Hrvatska mala zemlja koja se ne treba gurati i prednjačiti u ovom sukobu.

"Bilo bi pametno da i on tako čini, nego da se zapaljivim izjavama na određeni način petlja u ovaj sukob gdje Rusija koristi njegove izjave u svrhu svoje propagande", rekao je.