glas za vodu

Grmoja: Peticija će biti pritisak na predsjednika Sabora i vladajuću većinu da se prijedlog uvrsti na dnevni red

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.08.2019 14:40
  • Objavljeno 14.08.2019 u 11:41
Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je iz Rijeke, gdje je u srijedu ta stranka počela prikupljati potpise za peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo, poručio kako svaki pojedinac u Hrvatskoj i dalje morati imati pravo na pitku i čistu vodu

Grmoja je najavio da će se potpisi prikupljati u cijeloj državi, "koliko god bude trebalo", kako bi se zaštitilo veliko hrvatsko vodno bogatstvo te opskrba vode osigurala putem javnih isporučitelja, u vremenu kada "na nacionalnom i međunarodnom planu korporacije nastoje privatizirati izvore vode".

"Bitno je da svim građanima i našoj djeci u budućnosti osiguramo pristup vodi", istaknuo je.

Napomenuo je da je Most još u lipnju pokrenuo inicijativu za ustavnu zaštitu vode kao ljudskog prava.

"Sakupili smo potpise cjelokupne oporbe sa zahtjevom upućivanja ove izmjene Ustava u saborsku proceduru. Sad pokrećemo prikupljanje potpisa za peticiju građana i na Internetu, a nastojat ćemo deklaracijama kroz gradska i općinska vijeća učiniti pritisak na vladajuće da se voda zaštiti kao osnovno ljudsko pravo", rekao je Grmoja.

Naveo je kako je i dio vladajućih zastupnika u Saboru pokazao interes da se provede slična inicijativa zaštite vode kao temeljnog ljudskog prava, pa realnom mogućnošću smatra da se to uvrsti i u Ustav.

"Nismo išli na referendum jer ga vladajući mogu opstruirati, a peticija će biti svojevrstan pritisak na predsjednika Sabora i vladajuću većinu da se prijedlog uvrsti na dnevni red", zaključio je Grmoja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!