Burno u Otvorenom

Grmoja nakon rekonstrukcije rekao da ga je sram biti političar, Bačić mu uzvratio da ne kleveće: Nema nikakvih obračuna u HDZ-u

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 18.07.2019 07:40
  • Objavljeno 18.07.2019 u 06:13
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Još troje ministara napušta Vladu. Gabrijela Žalac, Nada Murganić, Tomislav Tolušić. Na mjesto Gabrijele Žalac dolazi Marko Pavić, dok će njegovo ministarstvo preuzeti Josip Aladrović. Nova ministrica poljoprivrede, trebala bi postati dosadašnja tajnica Marija Vučković, dok će mjesto ministrice Murganić preuzeti Vesna Bedeković. O rekonstrukciji Vlade u emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala govorili su, Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta, Furio Radin – potpredsjednik Hrvatskog sabora i Milorad Batinić – predsjednik Kluba zastupnika HNS-a

Bačić je naglasio kako je Predsjedništvo HDZ-a već ranije dalo suglasnost predsjedniku Vlade da napravi ovu ambicioznu rekonstrukciju u kojoj se mijenja 7 resora i dolazi 6 novih ministara. - Za ovaj zahvat, trebalo je napraviti veliku pripremu i unutar stranke. Na pitanje hoće li se sada pobuniti desno krilo stranke, zato što je smijenjen Tomislav Tolušić, Bačić je odlučno odbio takvu situaciju, prenosi HRT.

'Kada je pitanje rekonstrukcije Vlade u HDZ-u imamo jedinstven stav. Podrška je jedinstvena i nije bilo nikakvog spora ni povišenih riječi', rekao je i dodao kako im je cilj da 'ovaj mandat dovedemo do kraja'. Smatra kako će Tolušić, Kuščević i Marić kada se vrate u Sabor biti i dalje lojalni stranci zato što su oni iskusni dužnosnici koji dolaze iz HDZ-a i važno im je da ova Vlada svoj mandat dovede do kraja te s tim u vezi, ovi će ministri dati punu potporu novim ministrima. Bauk je rekao kako sada predsjednik Vlade treba na saborskim odborima, što će biti najvjerojatnije u petak, predstaviti nove ministre.

Izvor: Pixsell

'Mislim da se nikada u povijesti nije dogodilo da je od početka do kraja mandata jedne Vlade otišlo više ministara nego što ih je ostalo. Također, nikada se nije dogodilo da u posljednjih mjesec dana tražimo ostavke ili smjene 4 ministara i oni budu smijenjeni', rekao je i ukazao kako ova Vlada i parlamentarna većina nema nikakve veze s onim što su građani izglasali na izborima 2016. godine. Radin je naglasio kako se u Hrvatskoj stvari ponavljaju ciklički, a kako im mi pristupamo kao da su nove. To se ne dešava samo kod nas. Istaknuo je kako je dao podršku premijeru, ali kako se sada mora početi razgovarati o problemima.

  • +29
  • +26

Nada Murganić

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

'Tu ću biti jasan, ovo je zadnja bezuvjetna podrška', rekao je i dodao kako smatra da bi upravo ovoj Vladi deseti mjesec bio najbolji za parlamentarne izbore. Batinić je rekao kako je na koalicijskom sastanku predsjednik Vlade predstavio svoj novi tim i svatko od partnera je imao pravo izraziti svoje mišljenje i stav.

'HNS je podržao premijera, prije svega zbog ovih okolnosti gdje su određeni ministri bili opterećeni određenim negativnostima u medijskom prostoru. Ova rekonstrukcija nema samo za cilj formu, već ima i sadržaj. Da se više priča o potrebama građana, a ne o aferama' naglasio je Batinić.

Grmoja je naglasio kako ovom rekonstrukcijom nema nikakvih suštinskih promjena, već da je to jedan pokušaj obmane. 'Kao što su nas pokušali uvjeriti da je Kuščevićeva vila pašnjak, da je pola kuće ministra Tolušića roštilj, tako nas sada pokušavaju uvjeriti u ambicioznu rekonstrukciju, a u njoj imamo ljude koji nemaju nikakvu političku težinu. U povijesti smo imali jednog premijera koji je bez ikakvog objašnjenja napustio svoju poziciju, a sada imamo ministre koji odlaze bez ikakvog objašnjenja. Smatram da smo dotaknuli dno, da je na snazi jedna potpuna politička erozija vrijednosti, etičkih standarda, ljudi koji su optuženi za koruptivne radnje vraćaju se u Sabor, valjda da budu zaštićeniji od mogućeg progona', rekao je Grmoja i dodao kako mu je neugodno biti hrvatski političar.

  • +45
  • +42

Tomislav Tolušić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bačić je naglasio kako novi ministri možda jesu nepoznati široj javnosti, ali kako su oni vrlo uspješni u svojim poslovima te kako im se treba dati šansa da se dokažu. Također se osvrnuo na Grmojinu izjavu kako je Kuščević optužen za nešto, a on nije ni u poziciji osumnjičenika. Protiv njega se ne vodi nijedan postupak.

'Ta izjava je kleveta i uvreda', rekao je. 'Nema nikakvih obračuna u HDZ-u', rekao je Branko Bačić. Osvrnuo se na rad ministra Tolušića i rekao kako je on bio izuzetno dobar ministar i kako u njegovom resoru nije bilo nikakvih afera. On se u dogovoru s premijerom povukao kako ne bi bio opterećenje u daljnjem radu Vlade.

  • +22
  • +19

Gabrijela Žalac

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Ono radi čega ga se tereti nema veze s mandatom u ministarstvu poljoprivrede i to govori kako ministri HDZ-a rade'.

Grmoja je postavio pitanje, kako čovjek bez afera može biti opterećenje Vladi, te je dodao kako u ovoj rekonstrukciji nema kriterija zato što odlaze neki ministri s velikim aferama i neki ministri koji nisu imali nikakve afere.

'Treba se u javnosti postaviti pitanje premijera koji je birao sve ove ministre. Na primjer, Kuščević nije biran da bude samo ministar, već i politički tajnik i ideolog HDZ-a', istaknuo je Grmoja. Na kraju emisije Bačić je zaključio kako se u godinu dana može mnogo toga učiniti, posebno ako je program koji je Vlada donijela do sada pokazao dobre rezultate.

'Mislim da je Vlada vrlo uspješna na svim poljima i da to pokazuju svi makroekonomski pokazatelji', naglasio je Branko Bačić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!