poruka šefa diplomacije

Grlić Radman: Smrt hrvatskog vojnika u Afganistanu neće promijeniti hrvatsku politiku prema NATO-u

27.07.2019 u 16:45

Bionic
Reading

Novi šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman poručio je u subotu da je Hrvatska prijatelj svim zemljama na putu prema EU i istaknuo da Hrvatska treba poticati rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjedima, kako s onima koje imaju europsku perspektivu, tako i sa Slovenijom oko arbitraže

Govoreći o neriješenim pitanjima između Hrvatske i Slovenije novi šef hrvatske diplomacije je rekao da su obje zemlje ušle u EU bez rješenja graničnog spora, ali da očekuje razgovore sa slovenskim kolegama o rješavanju tog pitanja.

"Imam osjećaj da bismo to mogli ponovno staviti na dnevni red, bilateralno, kako bi i jedna i druga zemlja imale win-win situaciju", rekao je Grlić Radman u intervjuu za prvi program Hrvatskog radija.

Na pitanje treba li Hrvatska zagovarati rješavanje bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama koje su na putu u EU prije davanja ulaznice za njihov ulazak u Uniju, Grlić Radman je rekao da je Hrvatskoj "u interesu zatvoriti sva bilateralna pitanja, poglavito zbog naše povijesti".

Smatra također da je važno riješiti pitanja nestalih sa Srbijom.

"Ne možemo očekivati da će se to samo od sebe riješiti, potreban nam je dijalog", istaknuo je hrvatski šef diplomacije.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, istaknuo je da se "načelo jednakopravnosti i konstituivnosti bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda mora zadržati i reflektirati u izboru Predsjedništva".

  • +2
Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova, predstavio se javnosti Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs / CROPIX

Istaknuo je da Hrvatska kao članica NATO-a, EU-a i u kontekstu budućeg predsjedanja Vijećem EU-a ima odgovornu ulogu u poticanju rješavanja svih otvorenih pitanja.

Grlić Radman ranije ovih dana je rekao da će se Hrvatska tijekom predsjedanja Vijećem EU-a zalagati za proširenje EU-a na jugoistok.

"Hrvatska je najveći pobornik proširenja i prijatelj svim zemljama na putu prema EU", ponovio je novi ministar vanjskih i europskih poslova, ali dodao da je nužno ispuniti sve kriterije prije ulaska u klub.

Smrt hrvatskog vojnika

Grlić Radman smatra da smrt hrvatskog vojnika Josipa Briškog u Afganistanu neće promijeniti hrvatsku politiku prema NATO-u.

"Svaka žrtva ima svoju simboliku. Hrvatska pridonosi miru. Gospodin Josip Briški je poginuo, ali nije poginuo uzalud", rekao je.

  • +31
Komemoracija skupniku Josipu Briškom u Ministarstvu obrane RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Poručio je da hrvatski interesi ne završavaju samo na fizičkim granicama te da "Hrvatska nije negdje sa strane, već je uključena u međunarodne obveze".

Dolazak Von der Leyen u Hrvatsku

Vezano uz najavljeni dolazak nove čelnice Europske komisije Ursule Von der Leyen u Hrvatsku, Grlić Radman je rekao da Hrvatska "ne smije biti indiferentna prema tome, već da treba poentirati i reći da je Hrvatska u top tri zemlje EU-a".

On smatra da je posjet nove predsjednice Europske komisije, najavljen za idući tjedan, uz ostalo i izraz poštovanja premijeru Andreju Plenkoviću, koji je bio pregovarač EPP-a u razgovorima o čelnim pozicijama Unije.

  • +16
Ursula von der Leyen posjetila je Hrvatsku kao njemačka ministrica obrane, a sada dolazi kao nova čelnica Europske komisije Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

"Hrvatska je pokazala vjerodostojnost i dosljednost u podržavanju Webera. Naš premijer se snažno zalagao za ideju koju je podržavala i Angela Merkel", istaknuo je novi hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.