PREDSTAVIO CILJEVE

Ministar vanjskih poslova prvi put pred novinarima: Njemačka ima velika očekivanja od nas

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 26.07.2019 15:48
  • Objavljeno 26.07.2019 u 15:48
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs / CROPIX

Novi ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman danas je održao prvu je konferenciju za medije, na kojoj je govorio kakvi su ciljevi ministarstva u njegovom mandatu

"Danas je moj peti radni dan. Gotovo tri desetljeća sam u hrvatskoj diplomatskoj službi, od njenih samih početaka. Služba vanjskih poslova je naše pripadništvo jednoj časnoj službi koja predstavlja Hrvatsku u svijetu. Drago mi je da mi je predsjednik Vlade ukazao povjerenje za dolazak na dužnost koja časna, ali i visoko odgovorna. Svojim znanjem i savješću bit ću počašćen predstavljati Hrvatsku kao ministar vanjskih i europskih poslova", rekao je Goran Grlić Radman, izvještava N1.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je poveznica prema svim stranama vlasti u Hrvatskoj, te im pomaže kako bi integralno funkcionirali. Preuzeti ovo mjesto, kada nas pola godine dijeli od predsjedanja Vijećem Europske unije... To je doista čast, ali i izazov za Hrvatsku, i to ne samo za Mnistarstvo vanjskih poslova. To je nešto na čemu ćemo svi mi i vi, mediji, zajedno surađivali. Građani imaju pravo na informacije, a mi to želimo raditi transparentno", rekao je Grlić Radman.

"Moj tim u službi vanjskih poslova i ja smo spremni za posao koji je pred nama. Ministri se mogu mijenjati, ali časna služba vanjskih poslova tu ostaje", rekao je Grlić Radman.

  • +2

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova, predstavio se javnosti

Izvor: Cropix / Autor: Biljana Blivajs / CROPIX

EU je najveći projekt europskog kontinenta, dodao je.

"Prije 30 godina nismo mogli ni zamisliti da ćemo biti slobodna zemlja, ali mi smo od početka samostalnosti iskazivali želju da budemo dio EU. I zemlje EU su prve priznale suverenitet Hrvatske. Europski projekt stvorio je mir na kontinentu, a hrvatski nacionalni interesi ostvareni su članstvom u EU i NATO-u, te drugim međunarodnim organizacijama", rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je kako želi biti otvoren prema medijima, jer se samo sinergijom svih uključenih strana može napraviti puno.

"Ugled Hrvatske u svijetu ovisi o svima nama. Zagreb će od 01.01. biti središte EU. Mogu vam reći iz njemačke perspektive da imamo veliku podršku, ali imamo i velika očekivanja. Želimo riješiti europske teme koje stoje. Idući tjedan nam dolazi nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ona nakon Francuske i Poljske dolazi u Hrvatsku, dakle mi smo među top tri zemlje u Europi" naglasio je Grlić Radman.

"Mi predsjedanjem Vijećem postajemo predsjednici EU. Djeluje i novi parlament, tijekom predsjedanja djelovat ćemo u novom strateškom programu iz lipnja ove godine. Naši napori bit će usmjereni na postizanje dogovora oko proračuna za buduće razdoblje 2021-2027. I Brexit će biti važna tema, uvjeti koji su dogovoreni, a iako nije kompleksno za nas, kompleksno je za dio EU. Među našim prioritetima tijekom predsjedanjem Vijećem EU kanimo naglasak staviti na gospodarske ciljeve. Kada predsjedate morate imati europske teme na stolu, a naše će biti ujednačeni i održivi gospodarski rast, ujednačavanje konvergencije i jačanje konkurentnosti Unije", rekao je Grlić Radman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!