dubrovnik forum

Grlić Radman na sastanku šefova diplomacije EU-a: Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu

27.05.2024 u 10:42

Bionic
Reading

Razminiranje Ukrajine bit će jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Dubrovnik foruma, najavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

“Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, a 28. i 29. lipnja na Dubrovnik forumu jedna od ključnih tema bit će razminiranje”, rekao je Grlić Radman po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Nastavak potpore Ukrajini jedna je od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova u ponedjeljak, a utorak će o tome razgovarati i ministri obrane država članica.

Vijeće EU-a je u ožujku odlučilo povećati financijsku gornju granicu Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) za pet milijardi eura za ovu godinu i namjenski izdvojiti ta dodatna sredstva za Ukrajinu uspostavom namjenskog Fonda za pomoć Ukrajini u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.

Iz namjenskog fonda za Ukrajinu koji bi trebao raspolagati s tih pet milijardi eura plus 2,7 milijardi eura koje se očekuju od prihoda od zamrznute ruske imovine, ukupno 7,7 milijardi eura, trebala bi se financirati nabava oružja za Ukrajinu. Da bi politička odluka iz ožujka stupila na snagu, Vijeće jednoglasno treba donijeti sedam zakonodavnih akata, potrebnih za uspostavu namjenskog fonda za Ukrajinu u okviru EPF-a, ali zbog blokade Mađarske to nije moguće.

Osim toga, Mađarska već godinu dana blokira isplatu osme tranše u iznosu od 500 milijuna eura iz EPF-a za plaćanje oružja i streljiva koje su zemlje članice isporučile Ukrajini.

Na taj problem upozorio je litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielis Landsbergis, koji je rekao da Mađarska sustavno blokira sve napore EU-a za pomoć Ukrajini.

“To je otišlo predaleko, moramo pronaći način kako to zaobići”, rekao je Landsbergis.

Ministri će također razgovarati i o stanju na Bliskom istoku te su predviđeni i neformalni razgovori s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara, kao i s glavnim tajnikom Arapske lige.

Međunarodni sud (ICJ) je prije nekoliko dana zatražio od Izraela da odmah prekine vojnu ofanzivu na Rafah, grad na jugu pojasa Gaze.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, čija je zemlja najavila da će zajedno s Norveškim i Irskom priznati Palestinu, izjavio je da će od ostalih kolega u EU-u zatražiti da službeno podrže zahtjev ICJ-a.

sve osim nogometa