TIJESNA VEĆINA

Grčki parlament izglasao reformu mirovina, uveo još poreza

09.05.2016 u 07:25

Bionic
Reading

Grčki parlament tijesnom većinom podržao je u noći s nedjelje na ponedjeljak vladin prijedlog mirovinske reforme u sklopu mjera koje Grčkoj propisuju vjerovnici, Europska unija i Međunarodni monetarni fond

Za zakon o mirovinskom sustavu, kojim se predviđa povećanje doprinosa za mirovinu i uvođenje poreza, glasala su 153 zastupnika vladajuće koalicije predvođene Sirizom, od 296 nazočnih zastupnika.

Prije glasanja, ispred zgrade parlamenta okupilo se preko deset tisuća ljudi. Mali dio njih bacao je na policiju molotovljeve koktele i druge predmete, na što je policija odgovorila suzavcem, dok je većina mirno prosvjedovala protiv serije zakona za koje smatraju da će drastično smanjiti mirovine i druga socijalna davanja.

Reforma mirovinskog sustava uz smanjenje broja fondova i visine mirovina jedan je od uvjeta za nastavak pomoći Grčkoj, a glasanje u parlamentu održano je uoči ključnog sastanka ministara financija eurozone u ponedjeljak u Bruxellesu.

Posljednjih dana bilo je više prosvjeda, i u Ateni i u Solunu, protiv tih reformi. U nedjelju je u ta dva grada prosvjedovalo ukupno oko 26.000 ljudi.

O nacrtu zakona raspravljalo se u parlamentu od subote ujutro.