OTVARA SE NOVA FRONTA

Grčka vlada, suci i tužitelji raspalili po Milanoviću: 'Ovo je uvreda za institucije naše države'

13.08.2023 u 21:53

Bionic
Reading

Nakon što je Zoran Milanović u subotu iz Opuzena poručio grčkim vlastima da bi trebali pustiti iz pritvora pripadnike navijačkih skupina koji nisu optuženi za ubojstvo grčkog navijača u ponedjeljak u Ateni, na njega se okomila udruga sudaca i tužitelja Grčke, a nešto kasnije i sama grčka vlada

'Pet dana ih policija ima pravo držati. To sad istječe i ako im svima daju pritvor, 100 ljudi, neovisno o tome zašto su oni išli dolje. Išli su se mlatiti, a to ne mogu podržati – to je naprosto čudno ponašanje. Ali su građani i imaju svoja prava. Okolnosti tog gubitka života, ubojstva nisu razjašnjene, ne zna se', rekao je u subotu Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović / PIXSELL

Odgovor nije dugo trebalo čekati. Udruga grčkih sudaca i tužitelja njegovu je izjavu nazvala 'izravnim miješanjem u rad pravosuđa' te 'vrijeđanjem grčkih institucija'.

U priopćenju koji prenose grčki mediji napominje se i da 'pravosuđe primjenjuje zakone organizirane grčke države koji su uspostavljeni u okviru Ustava i zakona Europske unije'.

  • +14
Ispitivanje huligana u Ateni Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

'Izjave hrvatskog predsjednika izravna su intervencija u rad pravosuđa države članice Europske unije i uvreda za institucije naše države. Zaštita temeljnih pravnih dobara kao što su život, tjelesni integritet te zdravlje i socijalni mir primarna je obveza države koja osigurava uredno funkcioniranje društava i europske pravne stečevine. Republika Grčka ima tradiciju poštivanja ljudskih prava, a pravosuđe primjenjuje zakone uređene grčke države koji su uspostavljeni u okviru Ustava i prava Europske unije', navode grčki suci i tužitelji u priopćenju.

Na ovo priopćenje nadovezala se i neslužbena reakcija iz grčke vlade, koja je za javnu televiziju ERT poručila kako je u Grčkoj pravosuđe neovisno i radi svoj posao. Prioritet im je uhititi krivce i isporučiti pravdu i provesti unutrašnju kontrolu u policiji, dodali su iz vlade Kirijakosa Micotakisa.

Micotakisova politička opcija, Nova demokracija, vladajuća je stranka u Grčkoj i pripada obitelji europskih pučana, kojoj pripada i HDZ hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, s kojim je Milanović u višegodišnjoj zavadi, pa posljedično ne gaji najbolje odnose ni s njegovim europskim istomišljenicima. I dok su Plenković i članovi vlade proteklih dana bili oprezni u reakcijama na huliganski napad u Grčkoj, Milanović nije izdržao i svojom izjavom digao je buru u grčkoj politici i pravosuđu. Sigurno je da ni osude iz Grčke neće ostati bez odgovora s Pantovčaka.