POSLAN APEL VLASTIMA

Što čeka navijače u grčkim zatvorima? Odvjetnik i roditelji zabrinuti, oglasio se i veleposlanik

12.08.2023 u 20:24

Bionic
Reading

Svih 40 optuženika koji su u subotu izvedeni pred istražne suce u Ateni zbog izgreda u četvrti Nea Philadelphia u noći s ponedjeljka na utorak – u kojima je nasmrt izboden 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris – izjasnilo se da se da nisu krivi za ubojstvo grčkog navijača, a priznali su krivnju za nerede te im je određen pritvor. Među njima je bilo 39 Hrvata i jedan Grk. U nedjelju će biti svoje obrambene stavove u ovom tragičnom slučaju iznijeti posljednjih 35 zatvorenika

'Postoji opasnost od odmazde u zatvoru', nova je poruka odvjetnika Athanassiosa Kaimanakisa koji brani Hrvate privedene nakon nereda u Grčkoj. Poslao je apel hrvatskim i grčkim vlastima zbog sigurnosti uhićenih, a njihovi roditelji u zajedničkom pismu traže pomoć.

'Trebamo pomoć hrvatskog veleposlanstva. Oni nisu kriminalci, oni su navijači i mladići od 19-20-21 godine, a bit će poslani u zatvore, natrpane zatvore, gdje može biti odmazde od strane drugih navijača', upozorio je odvjetnik.

'Osveta u zatvorima je trenutno glavna briga svih nas'

Oglasio se i hrvatski veleposlanik Aleksandar Sunko, koji je upitan zna li se kada će hrvatski navijaći biti prepraćeni u grčke zatvore u kojima će izdržavati pritvor.

'Očekuje se da ovo istražno saslušavanje bude gotovo sutra. U nedjelju će posljednja skupina optuženika biti ispitana. Ovima svima dosad je određen pritvor, vjerojatno će nekima ili svima biti određen pritvor i oni se vraćaju u zgradu policijske uprave, a u tijeku idućeg tjedna će se donositi odluke o mjestu izdržavanja ostatka roka', kaže Sunko.

Još nije donesena odluka u koje će zatvore biti smješteni. 'Danas sam razgovarao s predsjednikom prvostupanjskog suda koji im je odredio pritvor i on tu informaciju nema', rekao je Sunko za RTL Danas.

Upitan hoće li navijači biti sigurni u zatvorima od osvete, odgovorio je: 'To je trenutno glavna briga, ne samo roditelja i obitelji, nego i hrvatske diplomacije i predstavnika našeg ministarstva pravosuđa. Osobno sam o tome sam razgovarao o tome s predsjednikom prvostupanjskog suda koji im je i odredio pritvor i imam zakazane još neke razgovore'.

Kaže da s 'grčke strane dobivaju neprestano uvjeravanje da će se na to paziti te da je njihova sigurnost zajamčena, no neće samo na tim inicijalnim uvjeravanjima stati, nego će pozorno pratiti situaciju'. 'Naše su neke intervencije dale rezultata, sinoć su neki od pritvorenih odvedeni liječniku, danas su od nas dobili neke zalihe lijekova i na tome ćemo nastaviti raditi', rekao je veleposlanik za RTL Danas.

'Apeliramo na hrvatske vlasti da se angažiraju'

'Obratili su mi se roditelji hrvatskih državljana uhićenih u Ateni s obzirom na izjave njihovih odvjetnika koje su čuli putem medija. Izjave koje apeliraju na to da se hrvatske vlasti angažiraju oko ovog predmeta, imaju u vidu prvenstveno njihovu sigurnost u grčkim zatvorima', rekao je Mario Medak, pravni savjetnik 30-ak roditelja pritvorenih Bad Blue Boysa

'Oni ukazuju na presumpciju nevinosti i ukazuju na to da im tamo neće biti osigurano pravo na pošteno suđenje koje naznačeno u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima', poručio je pravni savjetnik za Dnevnik Nove TV.

Istaknuo je da su se roditelji potaknuti takvim izjavama u subotu obratili gotovo cijelom državnom vrhu da učine sve o njihovoj moći i da pomognu uhićenima.

'Moramo poštivati presumpciju nevinosti, ne možemo ulaziti u to je li netko kriv ili nije, o tome će se osigurati u sudskom postupku. Hrvatskim državljanima je bitno osigurati sigurnost. Da smrt grčkog državljanina ne eskalira još većim nasiljem po grčkim zatvorima', objasnio je Medak.

Privođenje navijača koji su sudjelovali u neredima Izvor: Pixsell / Autor: Yiannis Panagopoulos/EUROKINISSI

'Moram istaknuti da su mi roditelji i članovi obitelji rekli da izražavaju sućut i žaljenje obitelji preminulog i da mole hrvatsku vlast da se uključe u ovaj postupak i da im se putem kolega osigura sigurnost, da ih se ne razdvaja, ne šalje okolo po grčkim zatvorima gdje bi bili smješteni u zatvorske jedinice s drugim zatvorenicima gdje može doći do eskalacije', napomenuo je.

'Neki su se čuli s obiteljima. Tu ima jako puno mladih osoba od 18 do 21 godinu kojima da se sudi u Hrvatskoj, sudilo bi se sukladno Zakonu o sudovima za mladež. Čini mi se da je u Grčkoj ta dob do 25. godine, oni bi u svakom slučaju trebali imati poseban tretman', kazao je Medak. 'Nažalost, dogodilo se da su izašla imena svih uhićenih s imenima roditelja s osobnim podacima, adresama, i tako nešto smatram neprimjerenim. Da se to dogodilo u Hrvatskoj bilo bi kaznenih postupaka', istaknuo je.

  • +5
Navijači pred istražnim sucem Izvor: Pixsell / Autor: KOSTAS TZOUMAS/EUROKINISSI/PIXSE

'Navijačima trebaju dobri odvjetnici i diplomatska pomoć'

Ranije je Medak u RTL-u Danas poručio da je hrvatskim državljanima u Ateni potrebna je pravna pomoć, dobri odvjetnici i dobar odvjetnički angažman.

'No prije svega im je potrebna diplomatska pomoć i angažman hrvatskih vlasti. Prije svega sigurnost, kao i presumpcija nevinosti i pravo na pravičan, odnosno pošten postupak suđenja. To bi i trebalo biti zajamčeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Postoji mogućnost ustupanja kaznenog progona, tj. da Grčka ustupi sudski predmet RH. Ako se dogodi ono na što branitelji ukazuju, a to da im sigurnost neće biti zajamčena, ovaj kaos koji se dogodio će se nastaviti i može biti gore', ustvrdio je Medak.

Kako doznajemo, pritvoreni navijači koji su kontaktirali s obiteljima kažu da se osjećaju ostavljeno od strane države jer izostaje podrška vlasti, kao i da se boje za vlastitu sigurnost. Apeliraju stoga za pomoć institucija zbog uvjeta u zatvoru. Nadaju se da ih se neće razdvajati te da će ostati u grupama, zbog straha od odmozde na čiju je mogućnost ranije upozorio odvjetnik Athanassios Kaimanakis koji je uhićenim navijačima dodijeljen po službenoj dužnosti.

Prije nego što ih je u zatvoru posjetio hrvatski veleposlanik, prema navijačima se grčka policija ponašala 'nehumano' i uvjeti su bili strašni, kažu.