'NEMA VREMENA ZA GUBLJENJE'

Grčka u srijedu počinje s tehničkim pregovorima o pozajmici

09.03.2015 u 22:20

Bionic
Reading

Nakon što su ministri financija eurozone Grčkoj u ponedjeljak poručili da prestane gubiti vrijeme, financijski stručnjaci u srijedu će početi s tehničkim pregovorima s međunarodnim vjerovnicima da bi se dogovorili o reformama i da bi se omogućio nastavak financiranja.

Stručnjaci iz Europske komisije, Središnje europske banke i Međunarodnoga fonda, koji se nalaze u Ateni podastrijet će informacije koje će poduprijeti pregovore.

"Svi se slažemo da više nema vremena za gubljenje", rekao je Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Eurogrupe ministara financija eurozone na konferenciji za novinare nakon sastanka u Bruxellesu na kojemu je odlučeno da će se pregovori nastaviti.

Ministri financija eurozone smatraju da je najbolje mjesto za praktično razmatranje stanja grčkog gospodarstva i financija upravo u Ateni.

Dijsselbloem je izrazio žaljenje zbog toga što su bila potrebna puna dva tjedna da se odluči o tomu "tko će se s kim i gdje sastati", ocijenivši da je to "čisti gubitak vremena". "Malo je toga obavljeno od zadnjeg sastanka Eurogrupe prije dva tjedna, a pritom mislim na pregovore i na primjenu dogovorenog", rekao je Dijsselbloem po dolasku na sastanak ministara.


"Moramo prestati gubiti vrijeme i započeti s ozbiljnim pregovorima", kazao je dodavši da su partneri u eurozoni spremni poduprijeti Grčku ako nastavi s reformama.

Dužnosnici eurozone umanjili su važnost reformskog plana koji je nova grčka vlada u petak predala svojim vjerovnicima ne bi li osigurala nastavak financiranja, inzistirajući na provedbi reformi, a grčki ministar financija spomenuo je čak mogućnost održavanja referenduma ili prijevremenih izbora ako plan ne bude prihvaćen.

Govoreći prije sastanka ministara financija eurozone u Bruxellesu u ponedjeljak, Dijsselbloem je rekao da su koraci navedeni u pismu grčkog ministra financija Janisa Varufakisa "ozbiljni", ali i da je plan "daleko od kompletnog". "To je proces koji će jednostavno potrajati", rekao je, dodajući da će biti jako teško dovršiti grčki reformski program do lipnja do kada je produljen međunarodni program pomoći.