28 MILIJARDI EURA

Grčka počinje raspravu o mjerama štednje

27.06.2011 u 13:10

Bionic
Reading

Suočen s mogućnošću da zbog neslaganja nekih zastupnika vladajućega PASOK-a parlament odbije 28 milijarda eura težak paket mjera štednje i povećanja poreza, grčki je ministar u ponedjeljak upozorio da zemlji prijeti 'katastrofa'

Grčka konzervativna oporba odbila je poziv europskih čelnika na nacionalno jedinstvo i tako prisilila premijera Georgea Papandreua da se osloni na svoju tanku parlamentarnu većinu za prihvaćanje predviđenih mjera.

Ako taj paket mjera ne prođe parlament, Europska unija i Međunarodni monetarni fond neće Grčkoj dati petu tranšu iz programa pomoći vrijednog ukupno 110 milijardi eura.

Atena treba 12 milijardi eura da bi idući mjesec mogla platiti račune, a neplaćanje bi potreslo već ionako uzdrmani svjetski financijski sustav.

'Vjerujem da će (mjere štednje) proći. Ima nepovjerenja, ima zabrinutosti, ali iznad svega postoji stav o zajedničkoj odgovornosti među PASOKO-ovim zastupnicima', rekao je ministar obrane Panos Beglitis za grčku televiziju Skai TV.

'Glasovanje protiv odvelo bi već sutra zemlju u velike poteškoće, bankrot i nemogućnost podmirivanja duga', rekao je i upozorio da bi i novi izbori koji bi nužno slijedili poraz u parlamentu bili 'katastrofa' za Grčku.