IZVJEŠĆE EUROPSKOJ KOMISIJI

Grčić priznao: Vlada nije do kraja odradila posao

16.10.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić čeka ocjenu Europske komisije za hrvatsku provedbu specifičnih preporuka za države članice od 1. kolovoza do 30. rujna. Komisija će nas ocijeniti u ponedjeljak, a Grčić danas kaže da je Hrvatska postigla napredak, ali ne dovoljan

Izvješće koje je Vlada danas usvojila i proslijedila u Bruxelles odnosi se na osam preporuka Europske komisije za strukturne reforme u Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić
tvrdi da su ostvarili napredak u okviru preporuka EK: 'Držali smo se rokova iz akcijskog plana. Ističem posebno aktivnosti vezane uz preporuku za reforme na tržištu rada - tu smo sve proveli u rokovima.' Grčić pod time očito misli na donošenje novog Zakona o radu.

No što se tiče ostalih preporuka priznaje da Vlada nije dovršila posao: 'Zato pozivam sve članove Vlade da još snažnije prionu poslu s ljudima iz stručnih skupina kako bismo odradili sve preporuke Komisije.'

'Jučer smo imali Koordinacijsko povjerenstvo koje vodi računa o ovome te su utvrđeni precizni koraci za sljedeće tjedne. (...) Napredak je napravljen, ali još nije dovoljan', zaključio je Grčić.

Plan reformi, koji se tiče sudjelovanja Hrvatske u europskom semestru, Vlada je prihvatila 30. srpnja ove godine. Plan je uslijedio nakon što je Vlada poslala Bruxellesu mjere za suzbijanje prekomjernog deficita, a potom je iz Europske komisije (EK) stiglo osam ključnih preporuka za bržu provedbu reformi.

Plan je odgovor na te preporuke, a osam EK-ovih preporuka ujedno je osam ključnih poglavlja plana. To su održive javne financije, održivost mirovinskog sustava i sustava zdravstva, iskorištavanje potencijala tržišta rada i zapošljavanje, učinkovita socijalna zaštita, poboljšanje poslovnog okruženja, 'mudrija' uključenost države u gospodarstvo, učinkovitiji režim za rješavanje nelikvidnosti i razduživanje. Posebno područje je očuvanje stabilnosti bankarskog sustava.