'IMAMO PLAN c'

Grbin: 'Bagra, prevarili su svakog građanina. Popišali su se po svima nama'

19.04.2024 u 15:34

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je na izvanrednoj konferenciji za novinare priopćenje i upozorenje Ustavnog suda

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade, kao ni premijer.

Obraćanje Peđe Grbina

'U RH vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu. Šeparović očito misli da pripada njemu', započeo je Grbin obraćanje.

'Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav. Ne mora čitati daleko. Ustav kaže da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Narod je svoje zastupnike izabrao u srijedu. Nama su neke stvari bile zabranjene govoriti i toga smo se držali.

Ovo je tolika sramota da ne zaslužuje da se zove državni udar. Popišali su se na sve nas. Na sve ljude koji su glasali na ovim izborima, za koju god opciju da su glasali. Jer su odlučili, bez obzira na to za koga ljudi glasaju, da oni mogu, zato što im se tako hoće, to promijeniti.'

'Kad sam ga slušao, shvatio sam da bi taj gnjus da su rezultati izbora bili samo malo drugačiji bio spreman i te izbore poništiti. Obezvrijedili su pravo građana da biraju svoje predstavnike, a nas da napravimo ono na što nas Ustav ovlašćuje.'

'Jedini predsjednik Vlade smije biti Andrej Plenković, a sve ostalo ćemo mi poništiti - upravo to su poručili. Neće vam proći', rekao je Grbin.

'Ovo je povijesna prilika da bagru i bandu spriječimo'

'Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo. Svatko tko nakon ovog legne s HDZ-om mora biti svjestan da ih čeka ista odluka i ista sudbina. Svatko tko nakon ovoga legne s HDZ-om čeka ista sudbina i odluka kakvu je Ustavni sud danas donio. Ustavni sud je danas pokazao da je sam sebi spreman produžiti mandat do kada god treba. Koristim ovo da svoje kolege iz dojučerašnje opozicije i koji su nešto govorili do izbora pozovem da bagru i bandu koja je spremna na ovakve odluke na račun i poziv HDZ-a, da ih spriječe da to rade ubuduće.

Spremni su sami sebi produžiti mandat i krojiti sudbinu hrvatskog naroda i države. Ovo je nedopustivo, protiv ovoga se borimo. Imamo priliku i šansu, i ako ostanemo dosljedni, tu ćemo šansu i ispuniti. Dva su koraka; prvi, moramo konstituirati Sabor što prije kako bismo ograničili HDZ da zloupotrebljava vlast, a onda se dogovoriti kako ćemo formirati Vladu.'

'Vrijeme je da kažemo dosta'

Ako nekome dosad nije bilo jasno na što je HDZ spreman, onda im je to danas moralo postati jasno. Ovo je posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo po nogama. Sada je vrijeme da mu kažemo dosta. Dvije trećine građana glasale su za promjene. Niti sto tisuća u RH nije bilo za HDZ i to je realnost.

Ako treba, i u godinu dana od smjene Turudića, lex AP-a... Puno je toga što se može napraviti u godinu dana da Hrvatska bude bolja. Spremni smo na otvorene i poštene razgovore s jednim ciljem - da Hrvatska ostane demokratska zemlja jer ova odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature i samovlade, svega onog što Hrvatska ne smije biti.

Razgovore neću voditi preko medija. Svi se moramo prilagoditi onome na što nas Ustav prisiljava. Milanović može sudjelovati u konzultacijama. Sadržaj onoga o čemu razgovaram s kolegama neću javno prezentirati dok ne dođe trenutak.'

Na pitanje je li Milanović mandatar, Grbin je odgovorio: 'Mandatar nije, mandatar se postaje kad se skupi 76 potpisa. Ako dođe do toga da jednu osobu podrži 76 zastupnika koji su dobili povjerenje građana, onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će krojiti Vladu. Volio bih vidjeti koji će to biti članci, paragrafi... Govorim kao pravnik - ovo obrazloženje svodi se na jednu rečenicu - zato što sam ja to rekao, eto zato. Pravnih argumenata tu nema.'

'Imamo mi i plan C'

Na pitanje novinara što će biti ako ne skupe potpise, odgovorio je: 'Ulažem energiju da se to dogodi. Jako je puno toga što treba mijenjati. Očekujem ispriku Plenkovića koji nas je nazivao kršiteljima Ustava.

Očekujem ispriku Andreja Plenkovića, iako znam da se taj čovjek neće ispričati jer se u životu nije ispričao, pa neće ni sada.'

Na pitanje je li razgovarao s Milanovićem, Grbin je rekao da jest.

'Imamo mi i plan C. Pregovori su u tijeku, ali rekao sam da o njima neću govoriti. Imajte u vidu da se neke stvari ne dešavaju preko noći, nego u malo dužem periodu. U Njemačkoj je to trajalo šest mjeseci. Trajanje pregovora oko formiranje Vlade nije 'tebi ova fotelja, meni ova fotelja'. To je ozbiljan posao jer se moramo dogovoriti o prioritetima Vlade. Imamo i pitanje socijalne politike, statusa umirovljenika i brojne druge stvari oko kojih moramo razgovarati. Takve razgovore vodit ću oči u oči i neću o njima pričati.'

'Zamislite što bi radili da su još preuzeli polugu, odnosno mjesto predsjednika Republike. Da su dobili potpunu kontrolu nad tajnim službama i vojskom? Što bi oni radili, mene je strah na to pomisliti', rekao je Grbin o HDZ-u.

Što ako Sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud tu odluku poništi?

'Ako ste to dogodi, onda ću vam odgovoriti na to pitanje', rekao je Grbin.

'Nad Državnim izbornim povjerenstvom HDZ nije uspostavio kontrolu, ali nad Ustavnim sudom ima pa im može narediti', odgovorio je Grbin na zadnje pitanje novinara.

Ustavni sud: Milanović se svojim ponašanjem doveo u tu poziciju

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade kao ni premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik Vlade.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju, dok je predsjednik Republike, ne može biti, zaključio je Ustavni sud.