ocjena analitičara

Je li Ustavni sud Milanoviću udahnuo novi život? 'On sad postaje žrtva'

19.04.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Ustavni sud objavio je da Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara, niti premijer u ovom izbornom ciklusu, zbog kršenja njihovog upozorenja i kršenja samog Ustava, odnosno miješanja u predizbornu kampanju. Drastičan potez izazvao je burne reakcije, sve do tvrdnje da se radi o miješanju u izborni proces i očitom državnom udaru

'Svakako su se trebali oglasiti prije održavanja samih izbora, kako ih je pozvala Sandra Benčić. I svakako zvuči neobično njihova ocjena da Milanovićeva aktivnost nije dovoljno utjecala na same izbore da bi ih se potpuno poništilo, ali jest utjecala na njih ako bude izabran za mandatara i za premijera. Po čemu se onda to procjenjivalo, isključivo po rezultatima', pita se politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

S druge strane, naglašava, odluke Ustavnog suda moraju se poštivati bez obzira na sastav, percepciju i ugled tog tijela, pa čak i da su donijeli sasvim pogrešnu odluku, jer bismo se u suprotnom kao država i društvo našli u ozbiljnom problemu.

'Zoran Milanović ne samo da je utjecao na izbore tijekom kampanje, nego na njih utječe i danas jer je kao predsjednik države - odnosno jedini građanin koji ima specifičnu ulogu u izbornom procesu - u sukobu interesa. On saziva konzultacije, prikuplja potpise, naziva čelnike stranaka i nastoji postati mandatar, a istovremeno ima svoje jasne ustavne obveze u tom procesu', upozorava Trogrlić.

'Ustavni sud oglasio se tek sada jer bi svaki njihov istup prije izbora išao u Milanovićevu korist. Ne ulazeći u pravnu dimenziju i tumačenja ove odluke, činjenica je da je on uspio obezvrijediti ulogu Ustavnog suda i da će percepcijski dobiti ovu bitku - situacija je za njega idealna: on bi možda poletio u svemir, a oni mu ne daju. Realnu mogućnost za sastavljanje vladajuće većine i vlade Zoran Milanović zapravo nema, ali sada može reći da je u tome spriječen. Percepcijski, on postaje žrtva', dodaje sugovornik tportala.

Trogrlić se ipak ne slaže s tvrdnjama da su 'narod i Sabor iznad Ustava', odnosno da Ustavni sud nema pravo poništiti volju 76 saborskih zastupnika - pa i eventualni izbor Milanovića za premijera.

'Jedina brana populizmu jest Ustav, on je donesen dvotrećinskom većinom i njega ne smiju kršiti ni izabrani predstavnici naroda, u ime naroda. Današnji Ustavni sud naprosto nema ugled i reputaciju i vrlo je jednostavno dovesti ga u pitanje, a svakako je potrebna ozbiljna rasprava o njegovom sastavu i načinu biranja sudaca. No svakako ga ne smijemo osporavati kao instituciju i kršiti njegove odluke jer bismo se, ponavljam, našli u ozbiljnom problemu', zaključuje Trogrlić.

  • +6
Miroslav Šeparović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek