STIGLE I REAKCIJE

Grbin: Razumijem Daliju Orešković, sada ćemo dobiti Povjerenstvo za skrivanje sukoba interesa

18.02.2018 u 14:06

Bionic
Reading

Nakon što je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković povukla svoju kandidaturu za novi saziv, stigle su i prve reakcije onih koji su joj dali podršku

Dalija Orešković iznenadila je u intervjuu za televiziju N1 poručivši kako povlači kandidaturu za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Orešković je na glasanju u petak u Saboru dobila 46 glasa, a njena protukandidatkinja Nataša Novaković 75, no niti jedna dovoljnih 76, zbog čega se ide u ponavljanje glasanja.

'Ovog trena moja kandidatura nema potporu u parlamentu. Ovog trena ja povlačim svoju kandidaturu. Politika je imala priliku reći što misli, sasvim jasno i transparentno, ne skrivajući se iza parola u javnosti. Meni u daljnjem načinu na koji se politika, a prvenstveno Sabor, kao tijelo odgovorno za imenovanje, na ovakav način nemam namjeru dalje sudjelovati', poručila je Orešković za N1.

Nije dugo trebalo čekati za reakcije. 'Mogu reći da u potpunosti razumijem njene razloge za povlačenje kandidature. Nažalost, već mjesecima je jasno da HDZ sa svojim satelitima želi uškopiti rad Povjerenstva za sukob interesa jer im ne odgovora postojanje neovisnog tijela koje će propitivati da li se političari u obnašanju dužnosti ponašaju onako kako bi trebali', prokomentirao je za tportal SDP-ov potpredsjednik Peđa Grbin, koji je i sam bio predmet obrade u sazivu na čijem je čelu bila Orešković.

  • +5
Dalija Orešković Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Iako se bavila i njihovim dužnosnicima i SDP, ali i Most podržali su Orešković kao kandidatkinju za predsjednicu novog saziva.

'Žao mi je što je Dalija Orešković povukla kandidaturu nakon što nije uspio šalabahterski pokušaj njenog rušenja. Šanse su joj bile veće jer očito ima potporu javnosti. HDZ bi to na kraju morao uvažiti. To pokazuje kakav je odnos prema institucijama i ljudima. Mi smo joj dali podršku no to očito nije bilo dovoljno', kaže za tportal Mostov politički tajnik Nikola Grmoja, koji je napomenuo kako Povjerenstvo tek treba odlučiti o 'teškaškim' slučajevima poput Martine Dalić i  Zdravka Marića.

Orešković je u razgovoru za N1 prst odgovornosti uperila u politiku, a po pitanju borbe protiv korupcije imala je poruku i za premijera Plenkovića.

'Dalija Orešković je u svojem nastupu iznijela niz političkih opservacija na koje kao predsjednica Povjerenstva nije imala pravo. Naravno da se radu Povjerenstva može naći sto zamjerki, ali moramo biti svjesni da je ovo Povjerenstvo bilo prvo neovisno izabrano i po novom zakonu. Ono je moralo stvoriti praksu i pronaći mjeru između dopuštenog i nedopuštenog i kad se povlači crta njegov rad moramo pozitivno ocijeniti. Tim više boli što je sada već evidentno da će sastav novog Povjerenstva biti takav da to pvojerenstvo možemo nazvati Povjerenstvom za skrivanje sukoba interesa', poručuje Grbin.

Komentar je stigao i od šefa HSS-a Kreše Beljaka. 'Padaju zadnji bedemi sustavne, državne borbe protiv korupcije. Iako ta borba nikad ni nije do kraja provedena, barem su postojali pojedinci koje se nije dalo kupiti i koji su bili svjetlo na kraju mračnog, mafijaškog tunela kakvim je Hrvatska postala u zadnjih 28 godina. Pojedinci poput Dalije Orešković, hrabre žene koja se jednako odnosila i prema najnižem lokalnom dužnosniku kao i prema Predsjednici države. HDZ i njihovi priljepci su se toliko osilili da više i ne pokušavaju glumiti da se zalažu za poštenje i od njihove borbe protiv korupcije nije više ostalo niti B. Ne znam tko će zamijeniti gospođu Orešković, ali tko god to bude, neće biti u stanju osloboditi se percepcije nasilnog imenovanja od strane vladajućih i političke podobnosti a ne poštenja i stručnosti. Ovaj sustav treba totalno resetirati i postaviti nove temelje. Jedino tako ćemo imati budućnost i jedino tako će postajati nada da Hrvatska može opstati. Dolje vladajuća bagra i mafija - živjela Republika!', napisao je Beljak na Facebooku.

'Meni je to logičan potez nekoga tko je puno dao', izjavio je HSU-ov Silvano Hrelja komentirajući za Hinu njenu odluku. Dodao je kako je teško očekivati da bi se vladajući, koji su se 'dogovorili' da Orešković ne bude izabrana, predomislili do ponovljenog glasovanja, najavljenog za početak iduće sjednice.

 'Njena je procjena dobra', ocijenio je Hrelja, izražavajući žaljenje što se pri odlučivanju o tome tko će idućih pet godina voditi Povjerenstvo, nije drugačije vrednovao dosadašnji rad.  

'Dalija Orešković pokazala je kako se hrabrim i odgovornim radom može zadobiti povjerenje javnosti u jednu državnu instituciju. U svom radu bez izuzetka je kažnjavala i lijeve i desne, i lokalne vijećnike i najviše državne dužnosnike (pa i mene osobno)', napisala je pak šefica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš na Twitteru.

Kao jedan od razloga za povlačenje kandidature Orešković je spomenula i izjavu HDZ-ovog Branka Bačića. Pokušali smo dobiti i njegov komentar no na naše pozive nije odgovarao.