nasilje i covid-kriza

Grbin predlaže: U ozbiljnoj smo krizi, neka Plenković ponovno pozove parlamentarne stranke na razgovor

15.10.2020 u 10:20

Bionic
Reading

Osude napada na novinarsku ekipu N1 stižu i danas. Jedna je stigla i od predsjednika SDP-a Peđe Grbina, a on upozorava na ozbiljnost situacije

Grbin je u izjavi nakon sjednice Kluba zastupnika SDP-a osudio sinoćnji napad na novinarsku ekipu N1 i Alemku Markotić.

'Nažalost, ponovno u Hrvatskoj svjedočimo činovima nasilja i ponovit ću što sam jučer rekao - moramo ozbiljno razgovarati o tome što je uzrok ovakvog nasilja kako bismo se s time mogli suočiti i kako bismo te uzroke mogli otkloniti. Osude čina ustvari nisu ništa više osim pokušaj da prikažemo da nešto radimo. Ako se ne budemo bavili konkretnim uzrocima, onime što stoji iza ovakvih čina nasilja, onda nećemo napraviti ništa', kazao je Grbin.

No upozorava da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj situaciji.

'Hrvatska se nalazi u ozbiljnoj i dubokoj krizi i ta kriza je i ekonomska i zdravstvena. Situacija kakvu smo imali jučer, kada je u Hrvatskoj zabilježeno sedam puta više novozaraženih nego za vrijeme lockdowna, vrijeme je u kojem se sve političke opcije u Hrvatskoj trebaju skupiti i početi ozbiljno raditi. Zbog toga pozivam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da, kao što je na početku krize vezane uz Covid okupio sve političke stranke u Hrvatskom saboru i krenuo razgovarati s njima, učini to ponovo. Pred nama je rebalans proračuna za 2020., moramo pripremiti proračun za 2021. i sada je vrijeme za razgovor o tome. Javni dug Hrvatske došao je na razine na kojima nikada nije bio, država na to mora imati spremne odgovore, a ne ono što slušamo zadnjih dana od gospodina Capaka i drugih - to da će zaraženi sami određivati tko će ići u samoizolaciju', kazao je Grbin.