grbin otkrio

Smjene u zagrebačkom SDP-u: Predsjedništvo stranke krenulo u sređivanje stanja na terenu i raspustilo vodstva triju ogranaka

12.11.2020 u 20:25

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u četvrtak da će predstavnici stranke otići u Vukovar i Škabrnju 18. studenog, no neće sudjelovati u službenim događanjima jer smatraju da bi, s obzirom na epidemiološku situaciju, ugrožavali život i zdravlje drugih

Grbin je nakon sjednice Predsjedništva SDP-a, koja je održana online zbog epidemiološke situacije, izvijestio da su donijeli odluku da će na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, on kao predsjednik SDP-a, potpredsjednici Biljana Borzan i Siniša Hajdaš-Dončić ići u Vukovar, a Sabina Glasovac u Škabrnju.

"Otići ćemo u Vukovar i Škabrnju, obilježiti i odati priznanje žrtvi koju su građani i branitelji dali prije 29 godina, no nećemo sudjelovati u službenim događanjima", istaknuo je Grbin.

Iako smatraju da je obilježavanje tog dana nužno, smatraju i da je epidemiološka slika u Hrvatskoj takva da bi sudjelovanjem u tim događanjima ugrožavali život i zdravlje drugih te da to nije dobro.

Grbin je izrazio bojazan da epidemiološke mjere Stožera koje su dane nisu dovoljne. Referirao se na najave da će tamo moći sudjelovati 500 sudionika, ali da se to neće kontrolirati, poručivši da se time svjesno život i zdravlje ljudi.

Apelirao je na Vladu da se to može napraviti na drugi način bez da se ugrozi ikoga, pogotovo braniteljsku populaciju i obitelj onih koji su stradali, a koji su u godinama te su "vulnerabilni prema koroni".

Pozvao je stranačke kolege, ali i građane da Dan sjećanja obilježe u svojim gradovima, tamo gdje žive, paljenjem svijeća u prozorima ili na neki drugi način te da ne idu u Vukovar i ne dovode u pitanje život i zdravlje ostalih.

U tijeku razgovori s potencijalnim koalicijskim partnerima u Zagrebu

Predsjedništvo SDP-a donijelo je na sjednici odluku o raspuštanju tijela određenih stranačkih organizacija. U tri organizacije - gradskoj u Kutini te mjesnim organizacijama u Maksimiru i na Črnomercu zbog nefunkcioniranja tijela, odnosno ostavke predsjednika donijeli su odluku o raspuštanju tih tijela i imenovanju povjerenika, rekao je Grbin.

U organizaciji u Sesvetama donijeli su odluku o raspuštanju tijela zbog činjenice da predsjednik te organizacije Draženko Pandek ne želi aktivirati svoj mandat u zagrebačkoj Skupštini. Imenovan je povjerenik i kroz kraće vremensko razdoblje tamo će se održati izbori. "Na takav način se u jednom razdoblju omogućilo održavanje Milana Bandića na vlasti, a u novom SDP-u takvo ponašanje se neće tolerirati", poručio je Grbin.

Rekao je i da su razgovori s potencijalnim koalicijskim partnerima u Zagrebu u tijeku, a kada budu okončani tada će se znati u kojem smjeru će ići izbor kandidata za gradonačelnika. "Kada budu gotovi predsjednik gradske organizacije o tome će obavijestiti i predsjedništvo stranke i mene kao predsjednika", dodao je.

Zbog recentnih prijetnji koje su doživljavale njihove kolegice, članice Predsjedništva, ali i gradonačelnice svojih sredina Ivana Marković (gradonačelnica Supetra) i Jasenka Auguštan- Pentek (gradonačelnica Zlatara), Predsjedništvo SDP-a je donijelo zaključak kojim osuđuje prijetnje i govor mržnje "koji je prije svega upućen ženama koje u Hrvatskoj obnašaju javnu dužnost".

"Smatramo da su te situacije neprihvatljive i pozivamo policiju da u takvim situacijama što prije reagira i otkrije počinitelje koji upućuju ovako gnjusne prijetnje svim političarkama koje obnašaju dužnost u Hrvatskoj", rekao je Grbin.