dan d

Ramljak objavio koliki je bio stvaran gubitak Agrokorovih perjanica pod Todorićem

05.10.2017 u 15:56

Bionic
Reading

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak otkrio je kako su poslovale ključne kompanije najvećeg domaćeg koncerna. Ispravci vrijednosti pojedinih stavki su golemi, ali je velika većina tih ispravaka jednokratne prirode.

Ramljak je rekao kako se na ovim izvještajima radilo pet mjeseci i to vrlo intenzivno. 'Agrokor je vrlo kompleksan sustav, pomiješan međusobnim odnosima. Došli smo do rezultata koji su realni i koji realno odražavaju vrijednost ove kompanije', rekao je. 

Najznačajniji utjecaj na rezultat kompanija u 2016. godini su rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, što je većinu kompanija otjeralo u gubitke. Najviše je umanjena vrijednost Konzuma i to čak za deset milijardi kuna. 

'Ja ne vidim kako je moglo doći do promjena poslovnih politika o kojima je govorio Todorić. Da je do njih i došlo vi ne možete mijenjati računovodstvene standarde. Vrijednosti koje se ispravljaju, ispravljaju se na tržišne vrijednosti, to je nepotrebno komentirati. Kad radite ovakvu reviziju svatko od nas procjenjuje vrijednosti i nikad se nećemo složiti koliko što vrijedi, zato nam računovodstveni standardi daju neki okvir. Ako vi izađete iz tih okvira, to nema veze s realnom vrijednošću. Deset milijardi kuna ispravka je ključna brojka, ja danas ne želim govoriti o tome gdje je došlo do zakonskih ili nezakonskih prepravki. O tome ćemo govoriti u ponedjeljak', odgovorio je Ramljak na pitanje jesu li u reviziji pronađeni nezakoniti elementi. 

Prema objavljenim rezultatima, Ledo je prošlu godinu zaključio s gubitkom od 270 milijuna kuna, Jamnica je izgubila 317 milijuna kuna, Vupik 51 milijun kuna, Belje 45 milijuna kuna, PIK Vinkovci 233 milijuna kuna, Zvijezda 146 milijuna kuna i PIK Vrbovec osam milijuna kuna. Ovih sedam kompanija lani je izgubilo ukupno 1,07 milijardi kuna. 

Najveći gubitnik, očekivano je Konzum, koji je 2016., zaključio s minusom od 1,85 milijardi kuna, dok je Tisak izgubio 388 milijuna kuna.  Konzum je za 2015. objavio dobit od 235 milijuna kuna, no zapravo je bio u gubitku od 1,4 milijarde kuna. 

  • +14
Izvanredna uprava Agrokora predstavila revidirana financijska izvješća Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Što se ispravaka vrijednosti u bilanci tiče, najveći je gubitnik Konzum koji je po reziviji izgubio deset milijardi kuna vrijednosti. Cijela grupa poljoprivreda je izgubila 1,7 milijardi kuna, dok je grupa prehrana izgubila 1,2 milijarde kuna. 

Ramljak se posebno osvrnuo na Konzum s kojim se, priznaje, najviše namučio jer ima preko tri milijuna raznih knjigovodstvenih stavki. Najveći domaći trgovački lanac lani je imao prihode od 10,5 milijardi kuna i rashode od 11,6 milijardi kuna. Ukupni kapital je negativnih 7,4 milijardi kuna, što po Ramljaku ne znači da ta tvrtka operativno loše posluje.

 Ines Lozić, šefica financija Konzuma objasnila je kako je kod te tvrtke došlo do velikog ispravka vrijednosti zbog politika vrednovanja zaliha i ulaganja u imovinu u proteklim godinama uz 1,2 milijardi kuna smanjena ulaganja u iDEU. 

'Telefonske centrale i mobiteli su se amortizirali na 20 godina, što je samo jedan primjer precjenjivanja imovine', pojasnila je Lozić. 

'Odgovornost za takva izvješća imaju svi članovi uprave koji su društvom upravljali dok su se ona sastavljala', dodao je Ramljak i rekao kako će u Konzumu neće biti operativnih zahvata u restrukturiranju zbog negativnog kapitala. Drugim riječima, radna mjesta su sigurna. 

  • +43
Sva lica Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Glavno obilježje objavljenih revidiranih poslovnih rezultata veliki su otpisi vrijednosti, primjerice građevina ili zaliha. Najbolji je primjer Belje, kojem je revizija odrezala 454 milijuna kuna vrijednosti na zalihama temeljen svođenja na neto utrživu vrijednost. Isto tako u slučaju PIK Vinkovaca smanjena je vrijednost građevina i zaliha za oko 350 milijuna kuna, kao i vrijednost precijenjenih ulaganja. 

'Tu je bilo najviše usklađenja na zalihama, potom na vrijednostima objekata i precijenjenosti zemljišta. Belje još uvijek ima pozitivan kapital. PIK Vinkovci su u gubitku iznad razine kapitala od 369 milijuna kuna. Vupik ima pozitivan kapital od 182 milijuna kuna', pojasnio je Ramljak. 

Gubici Agrokorovih tvrtki nisu mali Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Najbolji dio kompanije su, prema Ramljaku, prehrambene kompanije koje bez obzira na ispravke vrijednosti imaju neupitno poslovanje u budućnosti. 

Kod Leda su prepravljena i neevidentirana potraživanja i obveze po regresnim mjenicama, dok je kratkotrajna imovina umanjena za 551 milijun kuna što se odnosi na zajmove i potraživanja od drugih Agrokorovih kompanija. 'Ledo ima snažan kapital od 1,3 milijarde kuna', rekao je izvanredni povjerenik. 

Jamnica u svojim knjigama uopće nije evidentirala potraživanja i obveze po mjenicama, što je sada ispravljeno, dok su iz računa dobiti i gubitka prepravljene pozicije rabata, popusta i troškova, koji su u prethodnim razdobljima bili prikazani kao troškovi, a ne umanjenje prihoda. Iznos tih troškova, zajedno s rezervacijama za potraživanja od drugih kompanija unutar Agrokora je oko 650 milijuna kuna. Ostao joj je kapital od 1,2 milijarde kuna. Pozitivan kapital ima i Zvijezda (721 milijuna kuna) te PIK Vrbovec (651 milijun kuna).

  • +19
Prezentacija revidiranih financijskih izvještaja za 2016. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

'Da nije bilo ovoga zakona bio bi game over ili ti ga stečaj. Danas znamo što odakle dolazi, prvi rezultati za prvih devet mjeseci su jako dobri, Konzum pokazuje operativnu dobit i to nam daje nadu da i do kraja godine imamo sve kompanije u pozitivnom poslovanju', zaključio je Ramljak. 

Paralelno s financijskim restrukturiranjem provodi se i operativno restrukturiranje kompanija, a najveći pomaci u tom pogledu se očekuju upravo u kompanijama koje su imale najznačajnije uskladbe kao primjerice Konzum

Negativan kapital koji je proizašao iz provedenih uskladbi će se adresirati kroz prijedlog nagodbe na kojem Izvanredna uprava sa svojim timovima intenzivno radi, poručeno je iz Agrokora.