'vraćanje' novca

Grbin donirao 50.000 kuna od naknade za odvojeni život jednoj udruzi. Odbio otkriti kojoj

24.03.2022 u 10:04

Bionic
Reading

Mjesec dana nakon otkrića da je godinama ubirao naknadu za odvojeni život, iako s obitelji živi u Zagrebu, predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da je donirao 50.000 kuna jednoj humanitarnoj udruzi, piše u četvrtak Jutarnji list

"Uplatio sam 50.000 kuna udruzi koja se bavi humanitarnim radom i pomaganjem ljudima", izjavio je Grbin Jutarnjem listu, odbivši reći o kojoj je udruzi riječ. "Nema potrebe da se iznosi ime udruge jer smatram da je ova informacija dovoljna".

Na opasku da to nije njegov nego novac poreznih obveznika, Grbin ustraje: "Evo, ovo je moj odgovor".

Grbin je, podsjeća dnevnik, posljednjih deset godina u džep stavio oko 92.000 kuna uime naknade za odvojeni život, iako barem od 2017. živi sa suprugom u Zagrebu, gdje im se rodilo i dijete.

Nakon medijskih napisa izjavio je da postoji nešto "što mora učiniti kao čovjek, a to je vratiti ovaj novac, a neću ga vratiti u proračun nego ću ga uplatiti u dobrotvorne svrhe jer nije primljen nezakonito". Tim potezom "vraćanja" novca, Grbin je sebi osigurao komfornu poziciju: novac je njegov, a ne poreznih obveznika, navodno zakonito stečen, pa nije dužan nikome podnositi račune.

Grbin je pozvao i da se stvar jednom za svagda "napokon regulira, da znamo tko ima pravo na to, a tko ne".

Kao lučonoša promjena i poštenja odmah je istupio njegov stranački kolega Arsen Bauk uputivši u saborsku proceduru zahtjev da se zastupnicima te naknade ukinu, čime je Bauk lopticu prebacio na teren HDZ-a.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je klubove da svoje prijedloge o Baukovoj inicijativi dostave Odboru za izbor i imenovanja i ocijenio kako "nije dobro da zbog onih koji nemaju to pravo, a uzimali su naknade, kažnjavaju one koji ih pošteno primaju", piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.