šef sdp-a

Grbin poručio Vladi: Zagrepčanima isplatite novac koji su sami uložili u obnovu, od kolovoza nisu dobili ništa

22.03.2022 u 12:25

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je, na dvogodišnjicu potresa, upozorio da država u Zagrebu nije obnovila nijedan oštećeni objekt, a nije ni isplatila novac građanima koji su sami uložili u obnovu, pa je pozvao nadležne da što prije riješe to pitanje

"Obnova se danas događa samo tamo gdje je građani sami financiraju. No oni koji su dokumentaciju o tome predali još u kolovozu prošle godine do danas nisu od države dobili nikakva sredstva", istaknuo je Grbin na konferenciji za novinare koju su SDP-ovci održali u Čučerju, naselju u Gornjoj Dubravi koje je teško oštećeno u potresu prije dvije godine.

S obzirom na to da u Vladi tvrde da je novac osiguran, pozvao ih je da građanima isplate novac za ono što su sami napravili u obnovi svojih privatnih objekata. "Ne dopustite da ljudi toliko čekaju", poručio je Grbin nadležnima.

Konferencija je održana na mjestu na kojem će se, najavio je, zalaganjem mjesnog i gradskog SDP-a u cijelosti obnoviti Društveni dom i to sredstvima iz gradskog proračuna, a ne, kako se prije predviđalo, djelomično iz sredstava Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava.

Sredstva predviđena za gradnju moći će utrošiti u druge javne potrebe građana, kao što su vodovod, kanalizacija, sanacija klizišta te za pripremu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Čučerske ceste, jer je ovaj kraj iznimno stradao od potresa, oštećenja su velika, a još i danas velik broj obitelji živi u kontejnerima.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Preko 250 kuća u Čučerju označeno je crvenom, preko 620 kuća žutom naljepnicom, a kako je istaknula predsjednica Mjesnog odbora SDP-a Gornja Dubrava Ines Ocvirk, "obnova stoji". "Ljudima treba dom, a danas nema obnove, nema ni lažnih obećanja, samo laži", ustvrdio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac. Govoreći o izostanku obnove u cijelom gradu, Grbin je ustvrdio da ni od obnove javnih objekata nema ništa jer "HDZ-ova vlada ili ne želi ili ne zna kako voditi obnovu". Podsjetio je i da je Zakon o obnovi do sada dva puta mijenjan, a novi mnistar Ivan Paladina najavio je da će se zakon mijenjati i treći put.

DRUGA OBLJETNICA

Nedjeljno jutro koje Zagreb neće nikad zaboraviti: Pomoću fotografija prisjetite se potresa koji je uzdrmao glavni hrvatski grad i odnio život 15-godišnjakinje

Pogledaj galeriju

S tim u vezi izrazio je nadu da više neće postojati čak tri tijela koja se bave obnovom - Središnji ured za obnovu, Fond za obnovu i Ministarstvo graditeljstva, a koja su se prošlu godinu većinom svađala. "Stavite obnovu pod jednu kapu i tako ćemo ubrzati proceduru", poručio je. Zasmetalo mu je i to što se resorni ministar ovih dana hvali da je 30 oštećenih objekata u projektiranju, iako je u zagrebačkom potresu oštećeno 6000 objekata, a šteta iznosi 80 milijardi kuna. "Samo pet posto sredstava utrošeno je za obnovu javnih objekata od ukupno pet milijardi kuna, koliko smo dobili od EU-a", istaknuo je.