šefica hitne

Grba Bujević o slučajevima u Rogotinu i Murteru: Svaka služba će napraviti svoje izvješće, onda ćemo moći donijeti zaključak

13.04.2020 u 19:29

Bionic
Reading

U proteklih pola mjeseca Hitna pomoć je 2892 puta intervenirala kod sumnji na koronavirus i kod pozitivnih pacijenata, kaže Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i članica Nacionalnog stožera civilne zaštite

'Susrećemo se s tim da se neki puta dogodi da nam ljudi koji zovu ne prijave temperaturu ili da su u samoizolaciji pa to dovodi u moguće probleme sa samom intervencijom jer onda tim nepripremljen izađe na intervenciju, odnosno ne obuće svu zaštitnu opremu. Ako se pokaže da je pacijent pozitivan, onda cijeli timovi moraju u samoizolaciju, što otežava sami postupak', kazala je za RTL Maja Grba-Bujević.

Upitana što se dogodilo u Rogotinu gdje je preminuo muškarac nakon što je pokušao na nekoliko telefonskih brojeva doći do Hitne pomoći kazala je da se u Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije trenutno završava unutarnji nadzor, a o čijim će rezultatima ovisiti njihovo daljnje postupanje.

'Bilo bi neozbiljno da sada na temelju neprovjerenih informacija donosimo bilo kakve zaključke', kazala je.

Dodala je kako će svaka služba koja je sudjelovala u ovom slučaju napraviti svoje izvješće, a tek po dobivenom očitovanju svih koji su bili uključeni će moći donijeti zaključak.

Komentirala je i smrtni slučaj na Murteru. Rekla je da su to uočili 10. travnja kada se pojavio članak te odmah zatražili izvješće.

'Žao mi je što gospođa koja je bila pozivateljica nije mogla dobiti svoje usluge vezano uz ambulante koje je zvala. No kada je poziv, koji je nama crveni kriterij, da čovjek teško diše u Hitnu pomoć Šibenik došao u 16.38 sati, odmah je tim upućen na teren. Na lice mjesta su došli znači za sedam minuta', kazala je šefica Hitne za RTL.

Objasnila je da je gospođa ranije zvala ambulante koje nisu u sustavu Hitne pomoći, ali da o drugim dijelovima sustava ne može govoriti nego samo o Hitnoj službi.

'Oni su došli za sedam minuta na mjesto intervencije, radili sve postupke naprednog zbrinjavanja pacijenta, u 17.25 su napustili lice mjesta zato što je reanimacija trajala sve do uspostave krvotoka i disanja. Reanimirali su i putem i pacijent je u bolnicu predan u 17.39 sati. Dobili smo i pismo načelnika Murtera i Kornata i on je napisao da Hitna radi profesionalno i odlično svoj posao', kazala je te dodala da je Hitna u tom slučaju reagirala u rekordnom vremenu.

Poručila je pacijentima da slobodno zovu Hitnu i da će od nje dobiti točne podatke kako i što trebaju napraviti.

'Ako se ne radi o prvom stupnju hitnosti, odnosno ako je odgođena hitnost koja ne zahtijeva hitnu intervenciju, onda se mora konzultirati epidemiologija. To su situacije kada provjera informacije odgađa na određeno vrijeme intervenciju', zaključila je.