najskuplji začin na svijetu

Gram je 20 eura, a dvojica Žeravljana jedini ga uzgajaju u Dalmaciji: ‘Konkurencije praktički nemamo, a roba ima kupce‘

08.11.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Uzgajivača šafrana, najskupljeg začina na svijetu, u Hrvatskoj je vrlo malo. Jedni od rijetkih nalaze se u Žeravi, u Zadarskoj županiji. Ove godine berba je, kažu, izvrsna, računaju na 30-ak tisuća cvjetova. Sav proizvod uspješno plasiraju na vrhunskim lokalnim restoranima

Najskuplji je začin na svijetu, naše mu tlo itekako odgovara, ali hrvatski uzgajivači mogu se nabrojiti na prste jedne ruke. Riječ je o šafranu, a berba je upravo u tijeku. Mada bi se mnogi lako pomamili kada čuju da se gram prodaje za 20 eura, brzo ih ohladi spoznaja da za gram ovog začina treba ubrati od 140 do čak 180 cvjetova. I to ručno! Cvijet po cvijet, u zoru, javlja HRT.

A jedini dalmatinski uzgajivači šafrana nalaze se u Žeravi. Riječ je o Goranu Paleki i Zvonimiru Baričeviću koji ove godine računaju na berbu od 30-ak tisuća cvjetova, a šafran kao začin plasiraju na zadarsko gastronomsko tržište.

'Konkurencija, neka zdrava, je uvijek dobrodošla, ali mi konkurencije praktički nemamo. A ova roba stvarno ima kupce', kazao je Baričević.

Bilo bi super kada bi ih država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, kažu prepoznalo kroz poticaje.

'Potpore šafran ne vidi. Boduje se kao začinsko bilje, možda stepenicu iznad pašnjaka. Mislimo da bismo mogli imati potporu ako uvrstimo šafranu u neku drugu kategoriju, pa makar to bilo cvijeće', navodi Paleka.

Uložili bi, kažu, sredstva prije svega u ograđivanje zemljišta i sjeme.

Šafran Izvor: EPA / Autor: DIMITRIS STRAVOU