KORISTAN ZA ZDRAVLJE

Sve nevjerojatne zdravstvene blagodati korijandra, kod nas još uvijek nepravedno zapostavljenog začina

16.02.2022 u 15:34

Bionic
Reading

Zdravstvene koristi korijandra, začina koji potječe iz južne Europe i sa Srednjeg istoka doista su impresivne, pa razmislite o tome da ga što češće uvrstite prilikom pripreme jela

Ova biljka specifičnog izgleda i mirisa srodna je peršinu, mrkvi i celeru.

Ima različite nazive pa u SAD-u sjemenke ove biljke nazivaju korijandrom dok se za lisnati dio koristi naziv cilantro, koji se obično koristi u meksičkoj, azijskoj i bliskoistočnoj kuhinji. U europskoj kuhinji najviše se koristi zrelo i osušeno sjeme. Ponegdje je korijandar poznat i kao kineski peršin.

Svježe mljeveno sjeme korijandra izvrstan je dodatak pecivima, juhama, jelama od povrća i mahunarkama dok svježe lišće možete dodati u juhu, jela od povrća, salate...

Korijandar (lat. Coriandrum sativum) sadržava brojne hranjive tvari poput vitamina A, K i C, kao i antioksidante, osobito polifenole koji smanjuju upale i sprječavaju oštećenje stanica koje bi inače moglo pridonijeti preranom starenju i povećanom riziku od bolesti.

Četvrtina šalice sirovog lišća korijandra (veličine loptice za golf) osigurava 16 posto dnevne vrijednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i pomaže zacjeljivanju rana. Također nudi pet posto dnevne vrijednosti vitamina A i dva posto dnevne vrijednosti vitamina C, vitamina odgovornih za imunološku funkciju. Osim toga, ova gore navedena količina daje manje od jedne kalorije vašem obroku.

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti korijandra:

Može pomoči zdravlju srca i krvnih žila

Tradicionalna medicina već dugo koristi dijelove biljke korijandra (uključujući lišće) za liječenje boli, upala, gastrointestinalnih problema i dijabetesa. Dok većinu ljekovitih svojstava ove biljke tek treba proučiti, analiza iz 2022. objavljena u magazinu Molecules otkrila je da ima zdravstvene prednosti poput povoljnog utjecaja na reguliranje krvnog tlaka i srčanog ritma, no stručnjaci upozoravaju da je potrebno provesti još sličnih istraživanja.

Normalizira probavu

Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koje sadrži, korijandar pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimulira rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandra pospješuju pravilan rad jetre i crijeva, kao i liječenje proljeva. Djelotvoran je kod dijareje uzrokovane bakterijama i gljivicama jer neki sastojci imaju antibakterijska svojstva. Svježi listovi korijandra stimuliraju apetit.

IZBJEGNITE LIJEKOVE

Imate problema s kolesterolom? Ovo su namirnice koje snižavaju njegovu razinu

Pogledaj galeriju

Djelotvoran protiv reume i artritisa

Cineol i linolna kiselina koje sadržava korijandar djeluju protiv reume i artritisa te su vrlo djelotvorni u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat tih bolesti. Učinkovit je i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije, jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tekućina iz organizma.

Pomaže i zdravlju očiju

Korijandar je bogat antioksidantima, vitaminom A i vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti te pomažu u opuštanju očnih mišića. Ima i antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti poput npr. konjunktivitisa.

Smanjuje razinu kolesterola i šećera

Kiseline koje se nalaze u korijandru vrlo su učinkovite u smanjivanju količine kolesterola u krvi. Osim toga, suzbijaju nakupljanje kolesterola u arterijama i venama. Zahvaljujući stimulativnom djelovanju na endokrine žlijezde, korijandar povećava izlučivanje inzulina iz gušterače i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi. Ovo svojstvo je vrlo korisno za oboljele od dijabetesa.

Savjet za kraj:

Ipak, treba upozoriti i na njegove nedostatke jer se pokazalo da oko 14 posto populacije ima genetsku varijantu koja ih čini vrlo osjetljivima na miris spoja u cilantru. Budući da su miris i okus usko povezani, svježa biljka može izazvati neugodan okus koji podsjeća npr. na sapun ili prljavštinu. Osim toga, budući da se cilantro često konzumira sirov, postoji opasnost od kontaminacije bakterijama koje bi inače bile uništene kuhanjem. Ako ste pod većim rizikom od razvoja ozbiljnije bolesti zbog bakterija koje se prenose hranom - naprimjer, trudni ste, stariji od 65 godina ili imate već postojeće zdravstveno stanje, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom o tome trebate li konzumirati samo kuhano lišće korijandra. Ova biljka također može negativno reagirati s određenim lijekovima ili drugim biljem, stoga se svakako posavjetujte s liječnikom prije nego što konzumirate velike količine ovog začina.