'GDJE SU STANOVI POS-A?'

Gradsko vijeće Splita: Obračun Puljka i Mihanovića, GUP i dalje na čekanju

02.09.2021 u 11:43

Bionic
Reading

Sjednica splitskog Gradskog vijeća započela je višekratnim obračunom gradonačelnika Ivice Puljka i šefa gradskog HDZ-a, nedavnog kandidata za gradonačelnika Vice Mihanovića. Povod je bilo pokretanje izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP), što se ponovno nije našlo na dnevnom redu i zbog čega jedni na druge prebacuju odgovornost

Puljak je ovaj potez najavljivao za 'prvu radnu sjednicu Gradskog vijeća', no u međuvremenu je USKOK pohapsio velik dio gradske službe za urbanizam u velikoj korupcijskoj aferi, pa su materijali kasnili. Nije pomogla ni činjenica da je upravo Mihanović odnedavno predsjednik Komisije za urbanizam Gradskog vijeća.

Spomenuta komisija sastala se proteklog tjedna i odrađen je dio posla: u izmjene GUP-a uvršteno je i pronalaženje rješenja za ulaz i izlaz iz prezagušene gradske luke. HDZ je predložio da se na lokaciji sadašnje garaže javnog prijevoznika Prometa predvidi izgradnja stanova POS-a, ali odbijen je uz suzdržane glasove SDP-a i Kerumova HGS-a.

Da bi se ova točka našla na dnevnom redu današnje sjednice, Komisija za urbanizam morala se još jednom sastati. Oporba je smatrala neozbiljnim raditi na brzinu i tvrdi da materijali nisu pristigli na vrijeme dok je dogradonačelnik Bojan Ivošević optužio Mihanovića za opstrukciju. Materijali bi, kaže, pristigli da je Mihanović sazvao sjednicu - ali 'bio mu je problem dignuti se sat vremena ranije'.

'U svom predizbornom programu najavili ste da ćete u roku od šest mjeseci započeti izgradnju gradskih stanova za najam po uzoru na najbolje primjere iz Europe, recimo iz Nizozemske. Kako to mislite napraviti?' upitao je šef HDZ-a novog splitskog gradonačelnika.

  • +31
Sjednica splitskog Gradskog vijeća Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

'Vaša stranka bila je dug niz godina na vlasti, vi ste kreirali problem. Model izgradnje povjerit ćemo firmi Stanouprava. Svaki dan izlaze kosturi iz ormara koje ste vi ostavili, niti jedan manji od milijun kuna do 100 milijuna kuna. Gurali ste projekt toplane koji je propao, vrijedan 100 milijuna kuna. Koliko ste stanova mogli napraviti? Molim vas da se educirate prije pitanja i proučite što je urbanizam. Sagradit ćemo stanove za mlade i to puno bolje nego što ste mogli zamisliti', odgovorio mu je Puljak.

Rasprava se nastavila i u stanci, na hodnicima fakulteta u kojemu se održava sjednica Gradskog vijeća.

Druga velika tema u uvodu maratonske sjednice jest eksces u javnoj ustanovi Sportski objekti, u kojoj je upravno vijeće - koje je privremeno imenovao Puljak - nedavno odbilo produljiti ugovor o radu čistačici s 80-postotnim invaliditetom. Splitski gradonačelnik uporno tvrdi da je ta odluka donesena jednoglasno, no predstavnici radnika u upravnom vijeću tvrde da to nije istina. Rješenje bi bilo objava tonske snimke sporne sjednice, ali Puljak izbjegava zahtjeve oporbe tvrdeći da se radi o 'autonomnoj stvari upravnog vijeća ove ustanove'.

SDP-ov Goran Kotur gradonačelnika je pitao je li zabilježena bilo kakva reakcija Vlade i Andreja Plenkovića na službeni zahtjev da se lička pruga od Zagreba do Splita uvrsti u sustav europskih koridora kako bi se njena obnova u budućnosti mogla financirati europskim novcem. Puljak mu je odgovorio da mu se iz Zagreba nitko ne javlja.

'Nije odgovoreno na naš zaključak, uputili smo pismo premijeru i podsjetili ga. I njemu i ministrima predložili smo sastanke na više tema, u Splitu ili Zagrebu, a uskoro ćemo ih ponovno podsjetiti', rekao je Puljak.

Splitsko Gradsko vijeće na početku sjednice s čak 52 točke dnevnog reda napokon je odblokiralo početak gradnje četiri javne garaže u splitskim kvartovima, a velika rasprava očekuje se o izvještajima o radu gradskih komunalnih tvrtki. Na dnevnom redu nalazi se i točka koja bi omogućila kažnjavanje nepropisnog odlaganja otpada kaznama od 10 do 100 tisuća kuna za fizičku osobu, odnosno od 20 do 200 kuna za pravnu osobu.

'Samo ovog tjedna komunalno redarstvo postupalo je u pet slučajeva nepropisnog odlaganja otpada. Neki od kažnjenih uhvaćeni su u organiziranim akcijama komunalnog redarstva Grada Splita, a neki su uhvaćeni zahvaljujući dojavama naših građana. Većim kaznama, uz aktivnost komunalnog redarstva, vjerujem da bismo mnoge demotivirali po pitanju bacanja otpada u okoliš', objavio je zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević.