Ranko Goić

Puljak drugi put u ofsajdu: U Nadzorni odbor KK Split postavlja svog donatora i kolegu s fakulteta

27.08.2021 u 14:23

Bionic
Reading

U Nadzorni odbor Košarkaškog kluba Split, koji je u većinskom gradskom vlasništvu, novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak namjerava postaviti dugogodišnjeg fakultetskog kolegu, višekratnog donatora njegovih stranaka Pametno i Centar te kandidata na stranačkoj izbornoj listi Ranka Goića

Ovo je već drugi slučaj da Puljak u nadzorne odbore i upravna vijeća postavlja svoje donatore: prethodno je to učinio u Javnoj ustanovi za upravljanje sportskim objektima, kada je otkrio navodni kriminal težak sedam milijuna kuna i za predsjednika Upravnog vijeća postavio Dražena Čulara, osobu koja je donirala novac njegovim kampanjama, pa čak i pisala stranački program za sport.

Pod pritiskom javnosti potom je objavljeno da se ipak radi o 'privremenom potezu kako bi se pokušao poništiti ugovor štetan za Grad Split', a onda je sam Čular tajno snimljen kako na jednom sastanku objašnjava da su gradonačelnikove tvrdnje o kriminalu najobičnije gluposti i da se zapravo radi o potezu kojim se Puljak samoreklamira.

Nova splitska vlast proteklih tjedana objavila je javni poziv za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova, a sam Ivica Puljak pohvalio se da je to prvi takav slučaj u Hrvatskoj. Prijavilo se osam stotina kandidata, među kojima su gradonačelnikov fakultetski kolega s FESB-a Ranko Goić, kao i njegov brat Srećko Goić. Konačna lista još uvijek nije utvrđena, još uvijek pregovara se s brojnim koalicijskim partnerima.

Međutim, imena novih članova Nadzornog odbora Košarkaškog kluba Split bila su poznata prije svih ostalih: radi se o Gordanu Deviviju iz OTP banke, zatim stečajnom upravitelju i nezavisnom vijećniku iz Puljkove vladajuće koalicije Anti Vukoviću, spomenutom profesoru s FESB-a Ranku Goiću, također bankarici Katarini Dorić i poduzetniku Oliveru Vuci.

Tportal je još 10. kolovoza primijetio da se mahom radi o osobama koje su privatno ili poslovno vezane za Puljka i njegove suradnike pa je o tome pitao splitskog gradonačelnika, a on je dao uopćen odgovor da se radi o 'najkvalitetnijim ljudima'.

'Rekli smo da nikoga nećemo uhljebljivati, ali ni diskriminirati', opravdao se na pitanja tportala.

Profesor Ranko Goić višestruki je donator novca Puljkovim strankama: u kampanji za izbore 2013. godine priložio je tri i pol tisuće kuna, dvije godine kasnije kampanju za parlamentarne izbore pomogao je s 10 tisuća kuna, a na lanjskim izborima ponovno je donirao pet tisuća kuna.

Prije šest godina nalazio se i na listi tadašnje Puljkove stranke Pametno na izborima za Hrvatski sabor te su zajedno obećavali 'zaokrenuti Hrvatsku', provesti ključne reforme i slično.

Koliko je poznato, profesor Ranko Goić s košarkom nema dodirnih točaka: područje njegova rada su elektroenergetske mreže i sustavi, ekonomika u energetici, obnovljivi izvori energije i slično. Sport se ne spominje u njegovoj biografiji, a ne postoji ni motivacijsko pismo na osnovi kojeg bi se moglo zaključiti otkud njegov interes baš za košarku ili sportski menadžment općenito. Gradonačelnika Puljka ponovno smo upitali po kojem kriteriju je baš njega predložio za člana Nadzornog odbora KK Split te ima li to veze s činjenicom da je Goić višestruki donator strankama Pametno/Centar, kandidat na izbornim listama i gradonačelnikov kolega s FESB-a.

  • +5
Gradonačelnik Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Puljak je ponovo bio općenit, bez konkretnog odgovora:

'Gospodin Goić je izuzetno cijenjen stručnjak i redoviti profesor na FESB-u s vrlo velikim iskustvom u akademskom i poduzetničkom sektoru, domaćim i međunarodnim stručnim referencama i u potpunosti se uklapa u sve ono što smo govorili, a to je da ćemo birati ljude isključivo prema stručnim kvalitetama', rekao je splitski gradonačelnik za tportal.

O samom izboru nadzornog odbora ovog košarkaškog kluba - u kojemu su dosad, također po političkom ključu, sjedili isključivo HDZ-ovci - Gradsko vijeće raspravljat će na sjednici zakazanoj za četvrtak, nakon čega bi odluku formalno trebala potvrditi skupština KK Split, u kojemu Grad ima većinsko vlasništvo.