GRADONAČELNIK SPLITA REZIMIRA

Puljak nakon dva mjeseca: 'Gradit ćemo vrtiće i škole, pozivam Plenkovića u Split i Hrvatske ceste da riješe problem gužvi u luci'

10.08.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak najavio je da ovog tjedna započinje s procesom reorganizacije gradske uprave. U prvom koraku obavit će intervjue sa svim pročelnicima i voditeljima odjela, a potom će svih četiristotinjak zaposlenika dobiti formular koji će trebati ispuniti

'Od njih se očekuje da se izjasne o prednosti i nedostacima svojih radnih mjesta i o suradnji s drugim zaposlenicima, dakle da vidimo što iskreno misle o načinu na koji gradska uprava funkcionira', rekao je Puljak na svom redovitom mjesečnom susretu s novinarima. Najavio je i da će 'neke manje gradske odjele ujediniti, a neke glomazne razjediniti', te da će poseban naglasak biti na informatizaciji. U suradnji s HT-om i tvrtkom Combis, kaže, razvija se pilot-projekt pametnog grada po kojemu će svi procesi biti informatizirani i automatizirani, pa će između ostalog sve svoje račune građani moći plaćati online i bez ikakve naknade.

Ranije je objavljeno da su za pomoć i savjete u procesu reorganizacije uprave i sistematizacije radnih mjesta angažirani i stručnjaci s Ekonomskog fakulteta u Splitu, a okvirni rok dovršetka cijelog posla je kraj 2021. godine.

Puljak je objavio da je po završetku upisa u dječje vrtiće čak 556 djece ostalo neupisano, potom je za tristotinjak njih problem riješen u žalbenom roku, a od preostalih 263 za njih šezdesetak - mahom jasličke dobi - do početka školske godine pronaći će se mjesta. Bez vrtića će, dakle, u Splitu ove godine ostati dvije stotine djece i njihovi roditelji 'morat će se snaći na drugi način', za što je gradonačelnik optužio prethodne gradske vlasti 'koje nisu gradile kapacitete'.

'Mi ćemo do kraja mandata izgraditi dovoljno vrtića kako bi se sva djeca upisala', obećao je.

Objavljeno je da je napravljena kompletna analiza svih osnovnih škola u gradu, o čemu će uskoro biti obaviješteno Gradsko vijeće. Ono će uskoro pokrenuti izmjene Generalnog urbanističkog plana kako bi se omogućila gradnja novih vrtića, škola i javnih sadržaja. Raspisat će se i javni poziv za kupnju zemljišta, budući da Grad Split 'nema dobru evidenciju zemljišta u svom ili državnom vlasništvu'. Gradnja novih škola bit će prijavljena za sredstva iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a Puljkova ambicija jest da se u roku od četiri godine nastava u velikom broju splitskih škola odvija u jednoj smjeni, a do kraja njegovog drugog mandata to bi se trebalo dogoditi sa svim školama.

  • +9
Redovna konferencija za medije gradonačelnika Splita Ivice Puljka Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Na njegov javni poziv za članstvo u nadzornim odborima i upravnim vijećima pristiglo je više od 600 prijava, a sutra se zaključuje i poziv za članstva u školskim odborima. Sve prijave će se analizirati, a prijedlozi će se proslijediti Gradskom vijeću.

Ipak, neki nadzorni odbori već su unaprijed poznati: Košarkaški klub Split tako ulaze Gordan Devivi iz OTP banke, stečajni upravitelj Ante Vuković - inače i nezavisni gradski vijećnik iz Puljkove vladajuće koalicije - profesor sa splitskog FESB-a, Ranko Goić, Katarina Dorić koja također stiže iz bankarskih krugova i poduzetnik Oliver Vuco. Teško je ne primijetiti da je većina njih privatno ili poslovno vezana upravo uz Puljka i njegove suradnike, a već je objavljeno da će predsjednik Nadzornog odbora biti upravo vijećnik Ante Vuković. No gradonačelnik Puljak tvrdi da se radi o najkvalitetnijim ljudima. 'Rekli smo da nikoga nećemo uhljebljivati, ali ni diskriminirati', opravdao se na pitanja tportala.

Od starog Nadzornog odbora KK Split, redom sastavljenog od članova HDZ-a, ne ostaje nitko.

Novi splitski gradonačelnik ovog tjedna uputit će poziv na sastanak premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima iz njegove vlade. Jedna od glavnih tema bit će rješavanje prometnih problema na državnim cestama u gradu, prije svega prilazima trajektnoj luci i izlazu iz nje, gdje posljednjih tjedana ponovno vladaju nesnosne gužve.

Za početak, od iduće turističke sezone ponovno će se mijenjati prometna regulacija, no trajnog rješenja poput planirane izgradnje tunela još uvijek nema ni na vidiku. Tu se još uvijek čekaju Hrvatske ceste.

Puljak je otkrio da još uvijek nije dobio nikakvu reakciju Stožera civilne zaštite na njegov prijedlog da se radno vrijeme kafića i restorana produlji s ponoći na dva sata ujutro, kako bi se smanjio pritisak tisuća mladih turista koji se po zatvaranju lokala nekontrolirano okupljaju na gradskim plažama poput Bačvica.