PREDSJEDNIK JOSIPOVIĆ

'Građani imaju pravo prosvjedovati, nasilje nije demokracija!'

01 Ivo Josipović

01 Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

U intervjuu koji je dao tportalu, a koji ćemo u cijelosti objaviti sutra, predsjednik Republike Ivo Josipović poručuje da građani imaju pravo slobodno prosvjedovati i da se vlast na to treba naviknuti, ali ističe i da je nasilje neprihvatljivo te da nasilje i govor mržnje nisu dio demokracije

*Koji je Vaš načelan stav o prosvjedima koji se ovih dana događaju u Hrvatskoj?

- Prosvjedi su dio demokratskog ustroja Republike Hrvatske i naprosto se moramo naviknuti na to da naši građani i prosvjedom žele iskazati svoj odnos prema politici, prema pojedinim društvenim problemima, prema krizi. Ono što nije dopustivo jesu nasilje i govor mržnje. Zadnji prosvjedi u Zagrebu pokazali su da su na istom mjestu prosvjedovale vrlo različite grupacije - na jednoj strani je bio dio branitelja, pored njih građani koji žele da se sadašnja situacija promijeni, zatim tzv. facebookovci i uz njih nogometni navijači. U cijelom tom konglomeratu vrlo različitih ljudi, među kojima je mogao i izbiti sukob, pokazalo se da je u jednom dijelu korpusa bio dio koji je apsolutno zloupotrijebio skup za nasilje i to je nešto što nije dopustivo i na što država mora reagirati. Nasilje nije dio demokracije i pravna država mora obaviti ono što obaviti treba.

Kad je riječ o braniteljima koji su prosvjedovali, moram reći da oni zastupaju samo dio branitelja i da nikako nije riječ o ukupnoj braniteljskoj populaciji. Mogu prihvatiti poruku prosvjednika da treba zaštiti dignitet Domovinskog rata, ali bilo je tamo i meni neprihvatljivih poruka poput one da pripadnike srpske manjine treba protjerati iz Vukovara ili onih kojima su se zagovarala rješenja protivna načelima pravne države. Iako su to oni iznosili kao branitelji, meni su takve poruke neprihvatljive i mislim da većina branitelja ne razmišlja kao oni.

*Kako komentirate činjenicu da su branitelji prosvjednici na transparentima istaknuli baš Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa kao heroje Domovinskog rata?

- Gospoda Merčep i Glavaš imaju svoje mjesto u našem društvu - jedan je osuđen za ratne zločine, a drugi je u postupku. Ne želim reći da oni nisu i nešto dobro napravili, ali ono što je danas njihova karakteristika jest da je gospodin Glavaš osuđen kao ratni zločinac, a protiv gospodina Merčepa se vodi postupak zbog ratnog zločina. Ako njih netko želi isticati kao svoje ideale, neka to čini, ali oni za mene nisu uzor braniteljske populacije...

Opsežan intervju u kojem predsjednik Hrvatske progovara o svim aktualnim događanjima u zemlji i svijetu čitajte i gledajte sutra na tportalu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!