bez zanemarivanja

Grad Zagreb odgovorio Tomaševiću: Sustavno ulažemo u prijevoz osoba s invaliditetom

11.08.2020 u 18:04

Bionic
Reading

Grad Zagreb sustavno ulaže u specijalizirani prijevoz osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, poručili su u utorak iz Grada, odbacivši izjave gradskog zastupnika Tomislava Tomaševića (Grad je naš!) o ZET-ovu zanemarivanju prijevoza tih osoba

Iz Grada su, potaknuti Tomaševićevom izjavom o navodnom zanemarivanju specijaliziranog prijevoza osoba s invaliditetom u sustavu ZET-a, priopćili kako od 2003. kontinuirano i sustavno osiguravaju sredstva za uslugu prijevoza putnika s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.

Svakodnevno su, ističu, na raspolaganju dostatni prijevozni kapaciteti i trenutno je u opticaju 29 kombi vozila, od kojih je 17 za prijevoz osoba s invaliditetom i 12 za prijevoz djece s teškoćama u razvoju.

Specijalizirani prijevoz u Gradu ostvaruje 1487 osoba

Pravo na prijevoz, koji se realizira u obliku svakodnevnog prioritetnog te povremenog prijevoza, ostvaruje 1487 osoba, kažu u Gradu.

Svakodnevni prijevoz, dodaju, trenutno koristi 76 odraslih osoba te 36-ero djece iz sedam osnovnih škola, dva dječja vrtića i dvije ustanove. Također, izvanredni prijevoz koriste i djeca za odlazak u ljetnu školu CeDePE u Novom Jelkovcu i Specijalnu bolnicu Goljak, navode.

Napominju da su specijalizirana kombi vozila namijenjena korisnicima raznih oblika medicinskih rehabilitacija, stručnih usavršavanja i cjelodnevnog boravka u posebnim ustanovama.

Redovan promet navedenih vozila ostvaruje se radnim danom od 6 sati do ponoći te subotom od 7, a nedjeljom i blagdanom od 8 do 24 sata.

Svakoga dana angažirano vozilo s vozačem od ponoći do 6 sati

Osim toga, kažu u Gradu, svakoga je dana u godini angažirano i dodatno vozilo s vozačem za potrebe prijevoza tijekom cijelonoćnog dežurstva (od ponoći do 6 sati).

Uz to, najavljuju, ZET do kraja ove godine očekuje isporuku dva nova vozila za prijevoz osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju.

U Planu poslovanja za 2020. godinu, dodaju, je nabava još četiri vozila, po dva za prijevoz osoba s invaliditetom te djece s poteškoćama u razvoju.

"Iz svega navedenog razvidno je da Grad Zagreb ulaže znatne napore u poboljšanju kvalitete usluge, a time i svakodnevice korisnika ove vrste prijevoza, vodeći se ponajprije socijalnom osjetljivošću te načelima ravnopravnosti i pristupačnosti", zaključuju u Gradu.