kraj megaspora

Grad Zagreb nagodit će se s tvrtkom s kojom se vuče po sudovima 24 godine da bi izbjegao gubitak 19 milijuna kuna: Donosimo detalje sudske trakavice

21.02.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Nakon 24 godine Grad Zagreb i tvrtka GOI odlučili su okončati sudski spor koji je imao crvenu oznaku hitnosti zbog starosti spisa. Sve je počelo 1993. i 1994., kada je Grad, a tada ga je vodio HDZ, s tom tvrtkom potpisao ugovor i aneks o pripremi izgradnje zemljišta na Borovju. GOI je zbog kašnjenja plaćanja potraživao kamate

Grad je na prijedlog GOI-ija (Graditeljstvo, oblikovanje inžinjering), uvažavajući mišljenje odvjetnika Marka Ramljaka, pristao platiti 1,32 milijuna kuna, od čega veći dio otpada na zatezne kamate u iznosu od 993 tisuće kuna, a manji dio na glavnicu u iznosu od 328 tisuća kuna. S druge strane GOI neće imati nikakvih potraživanja prema Gradu u ovom predmetu, a svaka strana snosit će nemale sudske i odvjetničke troškove. Grad je pristao na nagodbu jer mu je zapravo prijetila mogućnost da u novom, petom postupku izgubi 18,7 milijuna kuna.

Riječ je o predmetu započetom 1997., čiji korijeni zapravo idu u 1993. i 1994., kada je Grad, a tada ga je vodio HDZ, s tvrtkom GOI potpisao ugovor i aneks o pripremi izgradnje zemljišta na Borovju. GOI je zbog kašnjenja plaćanja potraživao kamate.

U 24 godine doneseno je niz presuda na Općinskom sudu, nakon čega se uvijek išlo na Županijski sud, a spor je bio i na Vrhovnom sudu 2018. te je sve vraćeno na početak. Davne 1997. godine GOI je podnio prijedlog za ovrhu gradskog računa u iznosu od 4,9 milijuna kuna plus zatezne kamate. Temeljem priloženih dokaza sud mu je dao za pravo, a Grad se žalio na to tvrdeći da kamate nisu ugovorene, već je za plaćanje ugovorena devizna klauzula, kao i da obračun kamata nije ispravno napravljen.

Žalbom na žalbu

U sudskoj parnici financijskim vještačenjem utvrđeno je da kamata iznosi nešto manje od 44 tisuće eura (328 tisuća kuna). U prvoj presudi 2005. djelomično je ukinut platni nalog iz rješenja o ovrsi, a djelomično održan na snazi platni nalog za iznos od skoro 44 tisuće eura. Grad se nije žalio, ali se žalio GOI i Županijski sud 2008. vraća sve na početak. U novom postupku Općinski sud 2009. presuđuje da Grad mora platiti 44 tisuće eura plus zatezne kamate. Na presudu su se žalile obje strane, a Županijski sud 2012. opet vraća sve na početak.

U postupku 2013. GOI potražuje 4,65 milijuna kuna plus zatezne kamate od 1997. i 44 tisuća eura plus zatezne kamate. Nezadovoljan presudom 2014. na Općinskom sudu, GOI se žali Županijskom, a nakon što ni na njemu nisu bili zadovoljni zatražili su reviziju presude na Vrhovnom sudu.

  • +4
Tomislav Tomašević najavio novi način odvoza otpada u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Vrhovni sud 2018. vraća sve na početak, a Općinski sud 2020. presuđuje da Grad mora platiti 44 tisuće eura plus zatezne kamate. Na ovo su se obje strane žalile i u proljeće prošle godine Županijski sud sve je vratio na početak.

U studenom 2021. na ročištu je sutkinja navela da se stranke mogu dogovoriti oko spora i moraju suglasno predložiti zastoj na rok od najmanje 60 dana zbog starosti spisa ili će u suprotnom morati zaključiti glavnu raspravu i donijeti novu prvostupanjsku presudu. Nakon pregovora u prosincu 2021. Grad i GOI odlučili su riješiti spor kako je navedeno na početku teksta.

Prema savjetu odvejtnika grad je na nagodbu pristao jer ije postojala mogućnost da prvostupanjski sud u ponovljenom postupku usvojiti zahtjev na 4,6 milijuna kuna plus kamate od 1997. godine pa do kraja 2021. što bi sve skupa iznosilo 18,7 milijuna kuna ili da će usvojiti podredno postavljeni zahtjev na 44 tisuće eura sa zateznim kamatama uz mogućnost da Županijski sud povodom žalbe preinači prvostupanjsku presudu i dosudi veći iznos od 4,6 milijuna kuna sa zateznim kamatama.

Inače, ovo nije jedini spor koji je GOI vodio s Gradom Zagrebom. Poznat je i slučaj iz 1990./91. za pripremu građevinskog zemljišta za gradnju zanatsko-trgovinskog centra na Savici-Šanci, koji je 1999. završio na sudu, a 2003. donesena je presuda prema kojoj Grad mora platiti 61 milijun kuna.

Svi zakopčani 

Odgovor na pitanje o sporovima s Gradom, kao i zašto su sada predložili nagodbu, upitali smo Blaženka Odaka, direktora GOI-ija, ali ni on, ni Ljubica Meter, članica Nadzornog odbora GOI-ija i supruga Mije Metra - prema podacima Poslovne.hr, direktora od 1997. sve do 2009. - nisu bili raspoloženi za razgovor.

Odak je poručio da će se o nagodbi u slučaju Borovje očitovati kada za to dođe vrijeme, dok na pitanje kako je završio slučaj Savica-Šanci, jer Grad se bio žalio na iznos zbog visine obračunatih kamata, nije odgovorio. Ljubica Meter navela je pak da joj suprug nije kod kuće i da nije za razgovor s novinarom.

Kako je završio slučaj Savica-Šanci, ali i imaju li još nezavršenih sporova s GOI-ijem, pitali smo u Gradu, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.