SPOR TEŽAK 42,5 MILIJUNA KUNA

Propao pokušaj Bandićeve nagodbe sa Žužulima

07.08.2015 u 13:04

Bionic
Reading

Spor između Grada Zagreba te tvrtki Produkt i Školska knjiga težak 42,5 milijuna kuna oko zemljišta na uglu Vukovarske i Držićeve ulice i dalje će se rješavati po zagrebačkim sudovima, odlučila je Skupština Grada Zagreba koja je s 19 glasova za, osam protiv i 18 suzdržanih odbila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića prema kojoj se Grad trebao nagoditi s tvrtkama braće Žužul (Ante i Marjan) te im vratiti 13,4 milijuna kuna

Zemljište je 1998. godine prodano za 16,1 milijun kuna, Produkt na račun Grada uplaćuje 1,6 milijuna kuna, a ostatak od 14,5 milijuna koji je bio dužan platiti u roku od mjesec dana od sklapanja ugovora nikad nije uplaćen zbog čega se Produkt nikad nije ni uknjižio na atraktivnu parcelu.

Pet godina od sklapanja ugovora Grad zbog neuplate preostalog dijela novca kreće u sudsku bitku, a Produkt odgovara protutužbom tvrdeći da im Grad nije prodao neizgrađeno zemljište već da se pod zemljom nalaze razne instalacije koje je za gradnju hotela trebalo izmjestiti o trošku poreznih obveznika.

U siječnju 2005., Školska knjiga preuzima ugovor o kupnji zemljišta od Produkta, a u prosincu 2007. uplaćuje na račun Grada 14,5 milijuna kuna smatrajući da je zemljište u cijelosti plaćeno.

No u Gradu su drugačijeg stajališta i tvrde, pozivajući se na Zakon o obveznim odnosima, kako je tim novcem zapravo podmirena kamata za razdoblje od 1998. do 2007. u visini od sedam milijuna kuna i dio obveze prema Gradu. Prema predloženoj nagodbi Grad je bi Žužulima trebao oprostiti 42,5 milijun kuna dugovanja. Ili preciznije, oprostio bi im 28,6 milijuna kuna za kamatu i sudske troškove, a na račun bi mu vratio 13,4 milijuna kuna za zemljište koje je Produkt kupio 1998., ali ga, prema tvrdnjama iz Grada, nikad nije platio u cijelosti. Kako je Produkt u predstečajnoj nagodbi opraštanje duga i povrat živog novca na račun pomogao bi mu u opstanku, ali Skupština je imala drugačije mišljenje od gradonačelnika i odlučila je da se cijela stvar i dalje vodi na sudovima.