PREDSJEDNICA NA KRKU

Grabar Kitarović za hitnu rekonstrukciju Vlade: 'Želim da se profiliramo, a ne da se osramotimo'

17.07.2019 u 15:54

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je s otoka Krka da je potrebno što prije dovršiti rekonstrukciju Vlade, koja uključuje i imenovanje novog ministra ili ministrice vanjskih i europskih poslova uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2019. godine. 'Želim da se profiliramo kao država, a ne da se osramotimo', kazala je predsjednica

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednica je konstatirala da je rekonstrukcija Vlade očito već počela, nastavno na izbor ministrice Marije Pejčinović Burić za predsjednicu Vijeća Europe.

'Moja je uloga i dužnost šititi stabilnost institucija. Trenutno ne vidim neku nestabilnost. Rekonstrukcija vlade je očito počela ostavkom jednog ministra. Ministrica vanjskih poslova će otići na novu dužnost, a mi od 2020. predsjedamo EU-om. Želim da se profiliramo kao država, a ne da se osramotimo. Očekujem da će se rekonstrukcija dogoditi što je moguće prije, da će premijer Saboru poslati prijedloge što prije jer Hrvatska nema vremena za gubljenje', rekla je predsjednica.

Dodala je da je Hrvatska postigla najviši rast BDP-a u Europi, pozitivni su makroekonomski trendovi.

'U trenuku kad smo postigli najveći rast u Europi mi si ne možemo dopustiti da Vlada ne funkiconira, odnosno da je posvećena unutarkoalicijskim razgovorima o rekonstrukciji umjesto provedbi ključnih projekata i reformi', naglasila je predsjednica.

Upitana šteti li odgađanje i njezinom rejtingu uoči predsjedničkih izbora, odgovorila je da ona kao predsjednica 'vodi računa o stanju u državi, standardu naših građana a ne o svom vlastitom rejtingu'.

  • +9
Kolinda Grabar Kitarović na granici Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Na traženje novinara osvrnula se i na reakciju organizacije Human Rights Watch na njezin intervju švicarskoj državnoj televiziji. Kao što je to već učinila u priopćenju, odbacila je svaku odgovornost za izgovorene riječi, protumačivši da je u pitanju pogrešan prijevod.

'Novinara švicarske TV pitala sam što bi se njemu dogodilo da pokuša prijeći granicu bez putovnice i je li svjestan da se na granicama Hrvatske čuvaju i granice Švicarske i Europske unije', poručila je predsjednica.

Istaknula je da hrvatski policajci rade svoj posao odmjereno, profesionalno, u skladu sa zakonima.

'Neću dopustiti blaćenje hrvatskih policajaca i policajki, jer oni štite cijelu EU i po tome bi švicarska televizija trebala malo pokazati poštovanje', poručila je Grabar Kitarović, podsjećajući na rezultate referenduma u Švicarskoj prema kojima nisu dopuštene daljnje migracije u tu zemlju. 'Zanima me kako bi reagirala švicarska policija kad bi se na njenim granicama našlo toliko migranata', dodala je, poručujući da su hrvatski granični prijelazi otvoreni i svako tko želi azil može ga zatražiti.

  • +2
Migranti na Plješevici Izvor: Licencirane fotografije / Autor: mup.hr

Komentirala je i objavu anonimne prijave policajca koji se potužio pravobraniteljici Lori Vidović da njegovi kolege tuku migrante.

'Voljela bih da pravobraniteljica provodi malo više vremena na terenu, a ne u Tovarniku gdje je kriza bila prije četiri godine i da traži od ministra da se očituje na to', kazala je. Na opasku novinara da je pravobraniteljica to i tražila, nastavila je u istom tonu. 'Njena je prva zadaća štititi prava hrvatskih državljana, pa i njihovu sigurnost'.

Ujedno, dala je uputu novinarima: 'Nemojte se povoditi za stranim medijima koji rade u ne znam čijem interesu'.