NOVI DRAMATIČNI MOMENT

U HNS-u nitko ne shvaća što se dogodilo Matiji Posavcu: Traži da HNS odmah napusti HDZ

17.07.2019 u 10:53

Bionic
Reading

Međimurski župan Matija Posavec potvrdio je da traži sjednicu vrha HNS-a na kojoj će zahtijevati da napuste koaliciju i da izbori budu najesen. Iz čelništva HNS-a kažu da to neće proći i da vođenje države nije dječji vrtić. Statutarno, sjednice Predsjedništva HNS-a može sazvati samo predsjednik stranke, a u HNS-u su za zahtjev Matije Posavca doznali iz medija, budući da nikakav službeni zahtjev niti mailom, niti telefonski niti porukom predsjedniku ili u Središnji ured nije uputio, poručili su za tportal iz HNS-a

HNS-ov međimurski župan Matija Posavec, kojeg mnogi vide na čelu HNS-a nakon odlaska Ivana Vrdoljaka, potvrdio je za 24sata da traži sjednicu predsjedništva i Središnjeg odbora prije nego što premijer Andrej Plenković uopće predloži nove ministre. Na njoj bi trebali raspraviti i o tome da napuste vladajuću koaliciju, a koja je za Posavca postala besmislena.

HNS ima šest zastupnika u saborskom klubu i bez njih vjerojatno ne bi prošlo ni izglasavanje novih ministara i rekonstrukcija Vlade.

'Moramo biti puno ozbiljniji i odgovorniji s obzirom na sve što se događa. Moramo zauzeti jasnije i čvršće stavove o tome kako ministarske afere opterećuju rad Vlade koja ne može ovisiti o nekim 'žetončićima' u Saboru. Mi ne znamo ni tko čini parlamentarnu većinu. Pa zato ne smijemo više gubiti vrijeme i čekati kao tehnička vlada zadnju godinu mandata da se sve pročisti. Parlamentarni izbori trebaju biti najesen. Nova Vlada se stigne formirati do presjedanja Europskom unijom na početku 2020. godine. Sada Vlada i vladajuća većina funkcioniraju kao raštimani orkestar', rekao je Posavec za 24sata.

Iz HNS-a je stigla promptna reakcija.

'Kao što smo više puta istaknuli, HNS kao liberalna stranka poštuje razmišljanja i stavove svih svojih članova i legitimno je da kandidat za predsjednika stranke iznosi svoje osobne političke stavove, čak i kada je u njima usamljen. Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak posljednjih je dana intenzivno iznosio stav HNS-a da HNS podržava rekonstrukciju Vlade sa ciljem veće učinkovitosti i funkcionalnosti cijele Vlade te da očekujemo razgovor s koalicijskim partnerima', poručili su iz HNS-a za tportal.

  • +5
Ivan Vrdoljak Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Neslužbeno, u HNS-u se doznaje da nitko ne može shvatiti koji su stvarni osobni motivi Matije Posavca i tko stoji iza njegovog pokušaja destabilizacije i stranke i Vlade.

'HNS je Posavcu napravio personaliziranu kampanju za EU izbore, odbio suradnju sa SDSS-om i praktički se odrekao mandata da Posavcu podigne nacionalna prepoznatljivost, uložio milijun kuna u njegovu promociju, otvorio sve medije, predsjednik Vrdoljak je najavio da se više neće kandidirati za mjesto predsjednika da mu otvori prostor za kandidaturu, ali čini se da nažalost on nakon svega što je HNS napravio za njega, sada samo traži izgovor da napusti stranku', kaže za tportal izvor iz HNS-a.

  • +4
Matija Posavec Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Visoki dužnosnik HNS-a koji je želio ostati anoniman kazao je pak za 24sata da nakon odlaska Kuščevića nema više razloga za provociranje novih izbora i destabilizacije države. 'Nije vođenje države dječji vrtić. Ne možemo biti neozbiljni, moramo nastaviti raditi posao, građani od nas to očekuju... Normalno je da se ne slažemo o svemu s HDZ-om, ali za rušenje Vlade u ovom trenutku nema razloga', rekao je taj izvor, dodajući da će Vlada održati sjednicu u Međimurju sljedeći tjedan i da će županija dobiti projekte vrijedne milijarde kuna, pa mu je Posavčevo inzistiranje na novim izborima i zbog toga neshvatljivo.

U vezi s vlastitom izjavom u emisiji 'Nedjeljom u dva' da se HNS treba ispričati biračima i članovima zbog ulaska u koaliciju i Vladu s HDZ-om, izjavio je da mu je stiglo više od 1500 poruka potpore i da mu je puno važnije što o tome misle građani, obični članovi stranke, nego stranačko vodstvo.

Izjavio je za Hinu da ga stranka i stranačka tijela mogu sankcionirati zbog istupa, ali on to ne očekuje jer smatra da se ne može nekoga kazniti zato što ima svoj stav. Još je jedanput rekao da je njegov stav isti od početka ulaska HNS-a u Vladu s HDZ-om. Ako je kurikularna reforma bila razlog te suradnje, istaknuo je, činjenica da ona počinje najesen znači da je razlog za suradnju prestao postojati.

Sadašnja situacija mora se raščistiti i parlamentarni izbori su najbolje rješenje, istaknuo je Posavec, dodajući da bi se oni trebali održati još ove godine, 'jer se u ovom trenutku ne zna koja je to parlamentarna većina, tko je u njoj nakon silnih 'prebjega' i izlazaka iz stranaka i zato što su u ovom trenutku četiri ministra pod aferama, što je nedopustivo'. Na kraju je zaključio da se u ovom trenutku mandat treba vratiti građanima da oni odluče tko će dalje voditi zemlju.