drugo mišljenje

Grabar Kitarović o Vukovaru: Prvo riješiti velike stvari, a onda krenuti u korake koji će omogućiti da se svi osjećaju sigurno

18.10.2019 u 17:59

Bionic
Reading

'Prvo treba riješiti velike stvari, a onda možemo krenuti u one korake koji će omogućiti svim da se osjećaju sigurno u hrvatskoj državi', komentirala je sjednicu vukovarskog Gradskog vijeća predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Sisku gdje se obilježava Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije

Odgovarajući na pitanja novinara u svezi današnje sjednice Gradskog vijeća Vukovara rekla je kako prvo treba poštivati prava većinskog hrvatskog naroda.

'Ja vjerujem, kad se riješi pitanje zlodjela u Vukovaru koja su počinjena. Kad se riješi pitanje na koje sam pozvala prije par dana u Vukovaru, rekavši da je naše pravosuđe zakazalo, da se u međunarodnoj zajednici zalažemo za nekakve međunarodne sudove koji će dijeliti pravdu diljem svijeta. Jer bez pravde nema pomirenja i nema budućnosti', rekla je Grabar Kitarović napominjući kako prvo treba riješiti velike stvari kako bi onda mogli krenuti u 'one korake koji će omogućiti svim da se osjećaju sigurno u hrvatskoj državi', javlja N1.

'Nekima je vjerojatno ćirilica važna, drugi kažu dajte nas pustite na miru, pustite nas da živimo. I ukoliko ja mogu nešto pomoći, razgovorima između srpske zajednice, između većinskog hrvatskog naroda i svih ostalih u Vukovaru, to ću učiniti. Međutim, sa svoje strane neću jednostrano činiti ništa što bi svima njima - i Hrvatima i Srbima i ostalima nacionalnim manjinama otežalo život u Vukovaru. Oni najbolje znaju okolnosti u kojima žive, uvijek ima političkih performansa i politički osoba, ali u konačnici mislim da narod zna, hoće i može procijeniti', rekla je predsjednica.

Komentirala je i pozive na sučeljavanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Miroslava Škore te rekla kako 'nema jednostavno nikakvih uvjeta'. 

'Ali gledajte, nitko od nas još trenutno nije kandidat. Gospodin Milanović silno se trudi sebi dati više pozornosti nego bilo tko drugi od pretendenata. On ide Hrvatskom i pokušava iznaći načina kako bi promovirao sebe i neke svoje ideje', rekla je te dodala kako ona obnaša svoje državničke dužnosti, a to će raditi i dalje. 

'Kampanja će doći kad za to dođe vrijeme, a kad kandidati predstave svoje programe, vrlo rado ću razgovarati sa svima njima o bilo kakvoj raspravi i debati. Jer o čemu ćemo sad razgovarati? Ako netko nema program, nego jednostavno ide s nekim pošalicama ili napadima ili idejama koje nisu ostvarive, to je jednostavno neozbiljno', rekla je Grabar Kitarović koja nije čula za prijedlog Miroslava Škore da se sučeljavanje održi u Areni u Splitu ili Zagrebu.

'Ne znam. Ja se ne bojim nikakve debate, naravno. Sve dok je u skladu sa zakonom, sve dok se nikoga tu ne diskriminira. Jer prema hrvatskom Ustavu kandidati za predsjednika Republike Hrvatske mogu biti svi hrvatski državljani stariji od 18 godina. E sad, postoje uvjeti: sakupiti određen broj potpisa, proći svu onu proceduru, što je i DIP objavio nedavno. Dakle, dok nismo kandidati ne znamo o čemu ćemo razgovarati', odgovorila je na pitanja novinara Kolinda Grabar Kitarović.