REAKCIJE U BIH

'Grabar Kitarović će imati o čemu razgovarati s Karamarkom'

04.03.2015 u 10:23

Bionic
Reading

Prvi posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bosni i Hercegovini vijest je koja se u srijedu našla na naslovnicama gotovo svih lokalnih dnevnih listova, a oni su njezine poruke ocijenili ohrabrujućima

U opširnim izvješćima navode se poruke potpore suverenitetu i neovisnosti BiH, kao i njezinu putu ka europskim i euroatlantskim integracijama, a u prvim se komentarima ističe kako je predsjednica Grabar Kitarović u odnosu prema BiH zauzela stajališta koja se jasno razlikuju od onih što ih promovira predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

'Prijateljska podrška', naslov je na prvoj stranici sarajevskog Dnevnog avaza, a on u naslovu opširnog teksta citira izjavu predsjednice Grabar Kitarović da će Hrvatska pomoći BiH na putu ka Europskoj uniji i NATO-u.

Posjet i poruke hrvatske predsjednice zaslužili su gotovo cijelu prvu stranicu Oslobođenja, a ono u naslovu citira riječi Grabar Kitarović da će Hrvatska 'držati pozornost' na BiH.

List ističe i njezinu poruku da je na legitimnim hrvatskim predstavnicima u tijelima vlasti BiH da o položaju Hrvata i unutarnjem ustroju zemlje postignu dogovor s predstavnicima drugih naroda koji žive u njoj.

U posebnom komentaru povodom posjeta hrvatske predsjednice Oslobođenje ocjenjuje kako bi poruke potpore i prijateljstva što ih je ona prenijela trebale doprinijeti stabiliziranju stanja u BiH te kako je to nova faza u usporedbi s kontroverzama što su ih potaknule neke izjave tijekom predizborne kampanje.

'Poslije kontroverznih izjava o trećem entitetu danih tijekom kampanje, a posebno nakon što je predsjednik HDZ-a Karamarko, njezin dojučerašnji stranački šef, kojemu je formalno morala vratiti člansku iskaznicu, podržao deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) usvojenu u subotu u Mostaru i kojom se predlaže federalizacija BiH, raduje poruka Grabar Kitarović da će se o unutarnjem ustrojstvu BiH i pitanjima funkcioniranja vlasti dogovarati legitimni predstavnici triju naroda u BiH', navodi komentator Oslobođenja uz zaključak kako to 'isključuje miješanje u unutarnje poslove BiH kakvo pokazuje Karamarko'.

'Po povratku u Zagreb imat će o čemu razgovarati s Karamarkom', zaključak je Oslobođenja. Posjeta nove predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović BiH ispunila je očekivanja političkog Sarajeva, u mjeri u kojoj je razočarala njezine sunarodnjake u BiH, koji su, prije otprilike dva mjeseca, satima, promrzli, čekali u redu da bi joj svojim glasom pomogli pobijedi Josipovića u predsjedničkoj utrci, piše Hrvatski medijski servis u BiH
'Isticanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH u prvi plan, a stavljanje u drugi plan konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda, naglašavanje samo one točke Deklaracije Hrvatskog Narodnog Sabora BiH koja govori o privrženosti bh Hrvata Bosni i Hercegovini, a distanciranje od zahtijeva HNS-a za simetričnom federalizacijom BiH, nova predsjednica Hrvatske ispunila je taj potrebni minimum da Sarajevo njezin posjet ocijeni prolaznom ocjenom- sjedi dva', navodi se u osvrtu.

Odjeci njezina posjeta pozitivni su i u Hrvatskoj. Prve reakcije mogle su se čuti jutros u emisiji 'U mreži Prvog'.

'Ovaj posjet i poruke koje smo čuli svakako doprinose ohrabrenju kada razmišljamo o Bosni i Hercegovini, ali daleko je to od obavljenog posla. Međutim jednaku razinu entuzijazma za taj europski put Bosne i Hercegovine koji pokazuju u zadnje vrijeme europska politika te različite institucije i pojedinci u Europskoj uniji - tu vrstu entuzijazma moraju pokazati i odgovorni u samoj BiH', izjavio je europarlamentarac SDP-a Tonino Picula.

Politički analitičar Vlatko Cvrtila ocijenio je da se posjet treba gledati ne samo kao kurtoazni posjet susjednoj državi koju smatramo važnom u našoj vanjskoj politici, nego i u kontekstu toga da se sada kreiraju različite inicijative, da su na stolu i različiti prijedlozi, da je u BiH na vlasti nova politička garnitura i da bi ona trebala zajedno s međunarodnom zajednicom napraviti bitne iskorake za to da BiH ne samo prestane biti nefunkcionalna država, nego za to da se stvore pretpostavke da njeni građani žive bolje.