obračun plaća

Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

11.03.2024 u 12:52

Bionic
Reading

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sindikat Preporod predstavili su u ponedjeljak rezultate online peticije za izmjenu uredbe o koeficijentima za obračun plaća, istaknuvši kako ju je potpisalo 37. 732 zaposlenika što ukazuje na ogromno nezadovoljstvo samom uredbom

"Ova peticija je krunski dokaz toga kako su zaposlenici u sustavu kao i građani izuzetno nezadovoljni novom Uredbom o koeficijentima za obračun plaća te kako bi Vlada trebala požuriti sve aktivnosti koje će dovesti do promjene Uredbe i to na način da znanost i obrazovanje ne budu zadnja rupa na svirali ove države", istaknuo je predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

Online peticijom sindikati su tražili pravednije koeficijente u obrazovanju i znanosti te su peticiju uz sindikati Preporod podržale tri nastavničke grupe - Školske zbornice, 45 minuta i Nastavnici organizirano.

"Iako je uredba o koeficijentima donesena te iako su izbori doslovce pred vratima nećemo dopustiti da nas se uvuče u predizbornu kampanju" , poručio je Stipić ističući kako uredba nije pravedna te nije riješila pitanje nepravednih plaća u državnim i javnim službama.

Stipić je naglasio kako će nastaviti s daljnjim sindikalnim akcijama od kojih će prva biti dopis premijeru Andreju Plenkoviću u kojem će ga obavijestiti o odazivu na samu peticiju kao i točne razloge raspisivanja peticije.

"Skoro 40.000 potpisa svojevrsno je upozorenje premijeru što se događa ako zaposlenike u obrazovanju nastavi tretirati kao nebitne",  naglasio je Stipić.

"Peticijom je iskazano nezadovoljstvo procesom i krajnjim rezultatima vladine reforme sustava plaća odnosno novih koeficijenata. To nam ukazuje kako ovaj posao nije gotov te je obveza nas da jasno kažemo našim članovima i zaposlenicima kako se naša borba nastavlja", izjavio je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.

Pregovaranje o granskim kolektivnim ugovorima

"Aktualna vlast opstruira i pregovore za granske kolektivne ugovore za koje su komunikaciju s nama odlučili prekinuti još krajem petog mjeseca", istaknuo je Stipić dodavši kako takvo ponašanje resornog ministarstva ukazuje kako vlada ne namjerava povećati materijalna prava koja postoje te kako će tvrdo stajati iza toga.

Stipić je pojasnio kako granski kolektivni ugovori u obrazovnom sustavu nose desetak materijalnih prava koja su od izuzetne važnosti zaposlenicima. 

"Jedan od ovih materijalnih prava su primjerice otežani uvjeti rada za koje se daje desetpostotno povećanje plaće te se odnosi na 142 osnovne i 37 srednjih škola gdje zaposlenici primaju ovaj dodatak na plaću", rekao je Stipić.

"Ni mi u visokom obrazovanu nemamo granski kolektivni ugovor i izgledno je da ga neće imati ni jedan dio javnih službi do izbora. Mi smo prije tri mjesec poslali gotov primjerak granskog kolektivnog ugovora i od tada nismo dobili nikakav odgovor od strane našeg resornog ministarstva", rekao je Kroflin kritizirajući rad ministarstva. Do toga, kaže, u ozbiljnijim državama ne bi došlo.

"Ne treba kolektivni ugovor meni i sindikatima, on je nužan i potreban svim zaposlenicima u znanosti i visokom obrazovanju kao i samom ministarstvu kao poslodavcu, kako bi imao alat kojim bi regulirao i adekvatno upravljao svojim resorom", ustvrdio je Kroflin.