nezadovoljni koeficijentima

Veliki prosvjed nastavnika: Ovo je uvreda! Ako to ne promijene, odlazim u privatni sektor

02.03.2024 u 12:59

Bionic
Reading

Zbog nezadovoljstva uredbom o koeficijentima za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, koja je stupila na snagu 1. ožujka, danas je Školski sindikat Preporod uz potporu članova triju nastavničkih grupa - Nastavnici organizirano, Školska zbornica i 45 MINUTA, organizirao prosvjed 'uVreda o koeficijentima'

Započeo je u podne na Europskom trgu u Zagrebu, a organizator je najavio da se očekuje veći prosvjed od onog posljednjeg, održanog 9. veljače na Markovom trgu. Ostala tri sindikata obrazovanja i znanosti ne sudjeluju u organizaciji.

Na transparentima prosvjednika piše: “Maske su pale, prosvjeti i dalje plaće male”, “Nismo vas učili da biste nas mučili” i “BDP ode gore, a uVredba nas vuče dolje”. Sudionici čekaju početak govora uz pjesme “Mojoj lijepoj” benda Daleka obala i “Laži me” od Alke Vuice, javlja Jutarnji list.

'Očekujemo prepravu uredbe, sramota je da viši informatičar ima veći koeficijent, iako mi imamo veći obujam posla. Mislim da je ovo prevelika uvreda, ako ne dignu koeficijente otići ću u privatni sektor jer se moja struka traži', rekla je nastavnica osnovne škole u Belišću.

  • +37
Prosvjed prosvjetara nazadovoljnih Vladinim koeficijentima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Sindikalni čelnik Željko Stipić istaknuo je da ih je Vlada htjela jeftino kupiti, no da bi ih ovo moglo skupo koštati.

“Vi gospodo, koji ste uredbu donosili, zbrojite se, htjeli ste nas jeftino kupiti, a ovo bi vas moglo jako skupo koštati”, poručio je Stipić na Europskom trgu gdje se u subotu okupio veći broj zaposlenih u sustavu obrazovanja iz svih dijelova Hrvatske.

Iako je Vlada već usvojila uredbu kojima se uređuju radna mjesta i koeficijenti u državnim i javnim službama, čelnik Preporoda poručio je da oni neće odustati od svojih zahtjeva.

Kazao je da je Vlada utrošila milijarde eura u povećanje plaća u državnom i javnom sektoru, od kojeg su zaposleni u školama dobili manje od drugih.

“Dobili su mrvice”, rekao je i nabrojio koeficijente u školama, uspoređujući ih s onima u drugim službama.

“Učitelj 2,01, a voditelj voznog parka u policiji 2,35. Spremačica u školi 1,06, a spremačica drugdje 1,15. Tajnik škole 2,01, a tajnik drugdje 2,35. Ali ima još, učitelj, 2,01, a čuvar prirode 2,10. I opet, učitelj 2.01, nastavnik u policijskoj školi - 2,30”, nabrojio je Stipić, dok su prosvjednici držali transparentne na kojima su bili istaknute te razlike u koeficijentima.

Poručio je da se nakon primjene uredbe, plaće u obrazovanju neće povećati za 30 posto, kako to tvrdi Vlada, već za “jedva 15 posto”.