sporni koeficijenti

Glasovac: Vlada uredbom pokazuje da joj obrazovanje nije prioritet

01.03.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Saborska zastupnica Sabina Glasovac (Klub SDP-a) ustvrdila je u petak u slobodnom iznošenju stajališta u Saboru, da Vlada uredbom o koeficijentima u javnim službama pokazuje kako joj 'obrazovanje nije prioritet'

Uredbom zaposleni u sustavu obrazovanja ostaju na dnu ljestvice, Vlada je obećala da će reformom uvesti red i pravednost no umjesto toga je nepravdu dodatno produbila, time pokazuje da joj zaposleni u obrazovanju nisu prioritet, dodala je.

„Oni koji nose sustav obrazovanja, profesori, učitelji i nastavnici, i dalje su najpotplaćeniji visokoobrazovani kadara u javnom sektoru. Učitelj, nastavnik, stručni suradnik ili odgajatelj manje je vrednovan od čuvara prirode , savjetnika za obuku konja ili voditelja voznog parka u policiji”, rekla je Glasovac.

Navela je još neke primjere. Tajnik škole imati će koeficijent 2,01 a tajnik bilo koje druge ustanove 2,35, spremačica u školi koeficijent od 1,06 a negdje drugdje 1,15, kuhar u školi 1,30 u odnosu na 1,45 kuhar u sustavu zaštite prirode

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) u slobodnom govoru osvrnuo se na nedavno ubojstvo mladića u Splitu, poručivši kako se njegova stranka zalaže za oštrije kazne za počinitelje teških kaznenih djela, posebice kada je riječ o osobama s dosjeima, te za odgovornost sudaca za dugotrajnost sudskih procesa i donošenje upitnih odluka.

Zalaže se i za uvođenje nadzornog tijela koje bi kontroliralo rad DORH-a u smislu donošenja optužnica i odluka, te skraćivanje postupka za teška kaznena djela, kazao je.