OKUPLJANJE NAKON 10 GODINA

Gotovina, Stipetić, Ademi i Tus odbili umirovljene generale

Bionic
Reading

Ante Gotovina, Petar Stipetić, Anton Tus, Rahim Ademi i Milenko Filipović dio su grupacije umirovljenih generala koji se nisu odazvali pozivu na radni sastanak Hrvatskog generalskog zbora

Matić: To je slično malij prijetnji

'Među njima su zaista ljudi s respektabilnim karijerama koji zaslužuju poštovanje, ali ima i onih čija riječ nije baš ništa značila ni onda kada su bili aktivni. Ti i danas nastavljaju mlatiti praznu slamu'. poručio je Matić rekavši da će se ti generali sami prepoznati. Generalima zamjera što poručuju da će se organizirati po principu oružanih snaga. 'To je 20 godina nakon rata posve promašeno, a sliči i maloj prijetnji', rekao je za Večernji list.

Sastanku je na kraju prisustvovalo 48 umirovljenih generala, što je prvo takvo okupljanje nakon više od deset godina. Iako su organizatori na skupu u zgrebačkom hotelu 'I' željeli prezentirati zajedništvo umirovljenih časnika HV-a, činjenica je da je dio istaknutih generala iz Domovinskog rata zaključio kako skup služi za promociju pojedinih bivših visokih časnika u kojoj ne žele sudjelovati, piše Jutarnji list

'Nisam se odazvao jer iza toga ne stoji inicijativa Ministarstva obrane. Danas vidim da sam dobro procijenio da će se sastanak pretvoriti u politički skup na kojem se vrši pritisak na vlast, a ja nikad nisam tako zamišljao sastanke bivših vojnika koji sigurno mogu dati određene prijedloge u području obrane, ali ne i u vođenju dnevne politike', rekao nam je umirovljeni general Petar Stipetić.

Pojedini sudionici skupa kažu da se general Gotovina uljudno ispričao za nedolazak i tvrde da u Zboru imaju razumijevanja za njegov potez i želju da se drži podalje od javnih skupova. Na skupu nije bilo ni generala Rahima Ademija, formalnog zamjenika predsjednika Hrvatskog generalskog zbora. Na skup nije pozvan Mirko Norac kojem je nakon provomoćne presude za ratni zločin oduzet generalski čin.

'On formalno nije general pa ga nismo mogli ni pozvati', objašnjava Josip Štimac, nekadašnji šef Ratnog zrakoplovstva. Na skup su bili pozvani i ministri obrane i branitelja Ante Kotromanović i Fred Matić, ali i oni su se ispričali obvezama. Skup koji je javnosti trebao pokazati zajedništvo umirovljenih generala dugo je pripreman. Umirovljeni general Štimac otkrio je da je u prošlosti bilo animoziteta unutar Zbora i među samim generalima, no da je zaključeno kako u Udruzi ima prostora i za lijeve i desne.

'Svaki umirovljeni general ima pravo na članstvo. Zbog toga su pojedini članovi trebali zaboraviti ambicije da Udruga politički bude aktivnija i otvoriti je svima', naglašava Štimac koji je bio neka vrsta pomiritelja između Stipetića i Tusa s jedne i Domazeta Loše s druge strane u želji da se na skupu pojave generali koji se i ideološki ne slažu. No, misija na kraju ipak nije uspjela.

Stipetić naglašava da u vrijeme rata nije bilo podjele na lijeve i desne, ali ponavlja da danas vojnici ne bi smjeli biti privrženi niti jednoj stranci, a njemu se čini da bi Udrugu mogla iskoristiti jedna od političkih opcija. Štimac i umirovljeni general Pavao Miljavac pak najoštrije odbacuju političko aktiviranje Udruge i tvrdnje da je ovo politički povratak umirovljenih generala.