RODITELJI NA FARMI

Gotovčevi zanemaruju i zlostavljaju svoje dijete

01.03.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Simona i Ante sudionici su reality showa Nove TV Farma, a zbog sudjelovanja u 13-tjednom showu, koji počinje u nedjelju, svoju su trogodišnju kćer Gabrijelu povjerili na čuvanje baki

Centar za socijalnu skrb odobrio im je da se o kćeri skrbi baka Tamara Trpkov, Simonina majka koja se prije nekoliko mjeseci podvrgnula plastičnoj operaciji nosa pred kamerama. Obitelj Gotovac od kolovoza 2008. na preporuku pravobraniteljice za djecu stavljena je pod nadzor Centra za socijalnu skrb Maksimir zbog prečestog javnog eksponiranja dvogodišnje djevojčice.

Stručnjaci se slažu da Centar nije donio nezakonitu odluku kada je Gotovčevima dopustio da njihovu kćer čuva baka jer u Obiteljskom zakonu stoji da roditelji mogu povjeriti dijete osobi koja ima uvjete da djetetu bude skrbnik, no smatraju da je takvo ponašanje krajnje neodgovorno, pa čak i zlostavljanje.

'Takva odluka sigurno ne predstavlja odgovorno i uzorno roditeljstvo', ističe Marija Pavić, ravnateljica svih zagrebačkih centara za socijalnu skrb. Njezina kolegica Tatjana Katkić-Stanić, predsjednica Udruge socijalnih radnika, ističe da je ovdje prije svega upitna roditeljska kompetencija.
'To je nešto što otvara dvojbu, posebice s obzirom na uzrast djeteta i relativno dugo razdoblje koje će oba roditelja provesti na farmi', rekla je Katkić-Stanić.

Simonina je majka nedavno za medije izjavila da djetetu roditelji neće nedostajati jer ima mnogo njihovih fotografija, a i vidjet će ih na televiziji.
Sociolog i pedagog Zlatko Miliša uvjeren je pak da će dijete već nakon nekoliko dana pokazivati prve smetnje i reakcije na odvojenost od roditelja. 'To je tipičan primjer zanemarivanja djeteta koje se prema UNICEF-ovoj terminologiji tretira kao zlostavljanje', rekao je Miliša za Jutarnji list.