'bitno bolje'

Gotovac: Zagrebački SDP podržat će Tomaševićevu odluku o otpadu

24.02.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Viktor Gotovac najavio je u četvrtak da će na sjednici zagrebačke Gradske skupštine podržati prijedlog odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića o otpadu jer su u velikom dijelu u taj prijedlog uključeni SDP-ovi sadržaji

"Čini mi se da smo došli do bitno bolje odluke, uz ogradu kako očekujemo da će odluku prihvatiti kao zakonitu nadležna državna tijela", istaknuo je Gotovac na konferenciji za novinare uoči početka 8. sjednice Gradske skupštine.

Gradski zastupnik SDP-a Renato Petek rekao je da će na današnjoj sjednici biti tri točke vezane za otpad - dva prijedloga zaključka dolaze od gradonačelnika Tomaševića, a jedan od Kluba SDP-a.

Petek je istaknuo da su prihvaćeni prijedlozi njihovih stručnjaka koji se odnose na uvođenje dodatne vrećice za smeće od 10 litara, koja je pogotovo nužna zbog 33 posto samačkih kućanstava u Zagrebu.

Također je dodatno uređeno pitanje postavljanje boksova na površine ispred zgrada. Ključno je, kaže, da se spremnici maknu s ulica kako bi Zagreb prestao biti "Kantograd".

Podzemni spremnici u Donjem i Gornjem gradu

Najavio je da će Tomašević redovito predstavljati provedbu odluke o boksovima jer je namjera pomoći građanima da u dogovoru s gradskim vlastima potpuno urede to pitanje. Najavio je da će se morati izdati tisuće dozvola i suglasnosti, kako bi spremnici bili pod pod ključem i nadzorom.

Prihvaćen je i prijedlog Kluba SDP-a da se na području Donjeg i Gornjeg grada postave podzemni spremnici jer se radi o centru grada i turističkom području.

Petek je rekao kako je izabrana privremena lokacija u blizini pročiščivača otpadnih voda gdje će se skladištiti i oporabljati građevinski otpad koji će biti uklanjan tijekom obnove te stavljen ponovno u funkciju.

Također je izrazio iznenađenje zbog promjene cijene izgradnje sljemenske žičare, jer se govorilo da je ta cijena oko 700 milijuna kuna, a Tomašević sada kaže da iznosi 537 milijuna kuna.

"Ispada da kada si u oporbi onda govoriš nešto, a kada si na vlasti drugo. Nadam se da do toga nije došlo nego da postoji neko razumno obrazloženje", rekao je Petek.