hitna zdravstvena situacija

Gornji dom brazilskog parlamenta izglasao privremeno kršenje patentnih prava na lijekove tijekom pandemije

30.04.2021 u 09:43

Bionic
Reading

Gornji dom Brazilskog nacionalnog kongresa u četvrtak navečer odobrio je zakon kojim se dopušta privremeno kršenje patentnih prava na lijekove tijekom pandemije koronavirusa, izvijestila je press služba saveznog senata

Zakon je podržalo 55 parlamentaraca, a 19 je bilo protiv. Dokument će biti poslan na razmatranje Zastupničkom domu.

Prema tom zakonu, nositelji patenata za lijekove, cjepiva i testove za utvrđivanje bolesti morali bi odobriti upotrebu svojeg patentnom zaštićenog znanja tijekom hitne zdravstvene situacije. Kako bi se to omogućilo, izvršna vlast morala bi objaviti popis proizvoda koji se smatraju ključnim za suzbijanje epidemije. U slučaju odbijanja nositelja patentnih prava na ustupanje know-howa, to bi se moglo učiniti prinudno.

Nositeljima patenta bila bi za odobrenje uporabe njihova "znanja" isplaćena fiksna naknada u iznosu od 1,5 neto dobiti za vrijeme privremene obustave patentne zaštite.

Izvršna predsjednica Udruženja za farmaceutska istraživanja - koja uključuje farmaceutske tvrtke poput Pfizera, Gilead Sciencesa i AstraZenece - Elisabeth de Carvalais, izjavila je da bi neke od tih tvrtki mogle napustiti brazilsko tržište ako se zakon donese i potpiše.

  • +29
Koronavirus u svijetu Izvor: Profimedia / Autor: Lillian SUWANRUMPHA / AFP / Profimedia

"Potražnja je daleko veća od ponude i možda će im biti ekonomski isplativije prodavati svoje proizvode u zemljama u kojima se ne krši patentni zakon", rekla je ona za list Folha de S. Paulo.