ODLUKA IO-A

Gorica s dokazima ide na međunarodni sud

04.10.2011 u 11:03

Bionic
Reading

Nastavlja se rat nesuđenog prvoligaša Gorice i HNS-a koji je spriječio njezin nastup u MAXtv Prvoj ligi. Na Izvršnom odboru potvrđeno je da će se klub obratiti i europskim instancama

IO je donio odluku o pokretanju daljnjih postupaka u sporu Gorica - HNS za potpuno zadovoljenje pravde nakon nelegitimne odluke IO HNS-a. Također su se članovi IO osvrnuli na pokušaje pojedinih medija da pomalo iskrivljenim informacijama pokušaju stvarati krivu sliku tog slučaja u javnosti.

Jedinstven je zaključak da je neosporna činjenica da je HNK Gorica izgubila status prvoligaša nelegitimnom odlukom IO HNS-a 20. lipnja 2011. te da nije postojao nikakav mehanizam unutar HNS-a da se ta odluka promijeni. Nije točno da je licenca opozvana od Komisije za licenciranje kad je to učinio upravo IO HNS-a, a komisija za licenciranje je morala svojom odlukom oprati krivicu s Izvršnog odbora.

S druge strane, odluka Komisije za licenciranje dala je pravo žalbe, na što se klub i žalio, a Žalbeno tijelo je potvrdilo istu odluku 28. srpnja 2011. Ako je po HNS-u mjerodavna odluka ona koju donose tijela za licenciranje, onda je Gorica trebala biti prvoligaš.

Da se to dogodilo, Gorica bi i danas igrala Prvu HNL jer bi Komisija za licenciranje morala prije donošenja odluke napraviti inspekcijski pregled stadiona koji bi potvrdio sva ranije dobivena jamstva kluba i grada da će biti spreman do kraja rujna.

Kod komisije kao nezavisnog tijela nikad nije postojala dilema oko opravdanosti izdavanja licence, jer je klub na vrijeme dostavio sva tražena jamstva i Gorica je zbog tih jamstava i poduzetih radnji i dobila licencu. No u ovom slučaju je trebalo pokrivati odluku koja nije bila legitimna. Kako su se danas pojavile neke sumnje u tvrdnje da IO HNS-a nikad nije opozvao licencu Gorici, upravo u sklopu ovog teksta objavljujemo dokument koji potvrđuje da je IO HNS-a opozvao licencu Gorici temeljem članka 18. i 19. pravilnika o licenciranju, a svima je i više nego jasno da je upravo tom odlukom Gorica izgubila pravo natjecanja u Prvoj HNL te da je ta odluka osnovni element na temelju kojeg klub trpi materijalnu štetu.

No u klubu još jednom napominju da financijsko obeštećenje nije primarni razlog zbog kojeg je Gorica pokrenula cijeli postupak, već pravednost i provođenje i poštivanje propisa u hrvatskom nogometu, te će upravo zbog interesa svih hrvatskih klubova istjerati taj slučaj do kraja i na međunarodnom sportskom sudu u Lausannei.

Spomenimo da je i Edin Mujčin od danas novi član stručnog stožera Gorice. Mujčin će svojim ogromnim iskustvom pokušati pomoći u postavljanju kluba u još čvršće okvire unutar Druge HNL te tako pomoći Ćuku u podizanju razine kvalitete rada kluba.