DESETAK POŽARA

U vatrenom obruču: Drama kod Zadra i Benkovca, zatvorena A1, kanaderi na Hvaru

21.08.2017 u 08:59

Bionic
Reading

Od ranoga jutra u ponedjeljak vojni kanaderi i zračni traktori angažirani su na više požarišta u Zadarskoj županiji, a požari su se približili i Zadru. Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između Pirovca i Benkovca. U međuvremenu je izbio novi požar na otoku Hvaru, na rtu Kabal, gdje je MORH uputio dva kanadera i dva helikoptera Mi-8 MTV

Veliki požar koji je u nedjelju navečer započeo kod Turnja u ponedjeljak ujutro se proširio do područja iznad Vrane, a stanje nije dobro zbog nepristupačnog terena i jake bure, izvijestio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša.

Požarište je dugačko nekoliko kilometara, situacija nije dobra, izmiče kontroli jer je teren dijelom nepristupačan i puše jaka bura. Branimo kuće, vinograde, gospodarske objekte, ali još uvijek nema govora o saniranju rubova požarišta, rekao je Hini Šoša.

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova Zadar 2 i Šibenik te je kolona na naplatnim kućicama u Benkovcu dugačka oko osam kilometara, a kod Pirovca u smjeru Zagreba devet kilometara. Od 11.30 sati zatvorene su državna cesta DC 27 Benkovac – Pristeg te nekoliko lokalnih i županijskih prometnica na širem benkovačkom području.

  • +18
Dio autoceste A1 kod Pirovca zatvoren je zbog velikog požara Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Da su se požari opasno približili i samom Zadru, za Antenu Zadar potvrdili su i iz Javne vatrogasne postrojbe Zadar.

'Izbilo je puno više požara. Da, blizu Zadra su', potvrdili su za Antenu Zadar iz JVP-a Zadar.

  • +32
Požari na zadarskom području Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika u ponedjeljak su nastavile gasiti požare u najugroženijim područjima kod Turnja i Benkovca u Zadarskoj županiji, priopćio je MORH.

Trenutno se na tim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima. Na području Benkovca, uz zračne snage, na gašenju požara angažirana su 72 pripadnika Hrvatske kopnene vojske.

U međuvremenu, izbio je novi požar na otoku Hvaru, gdje su upućena dva kanadera CL-415 i dva helikoptera Mi-8 MTV, navodi MORH.

Tijekom noći buknulo je desetak požara na benkovačkom području te oko Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Vrane i Turnja.

Snimke s nadzornih kamera Hrvatskog autokluba (HAK) na autocesti A1 pokazuju kako su se napravile gužve na izlazima Benkovac i Zadar II, na kojima su vozači izlazili s autoceste.

  • +6
Požari kod Benkovca i Pirovca Izvor: tportal.hr / Autor: NIkolina Samaržija/tportal.hr

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika u ponedjeljak su od ranog jutra angažirane na više požarišta u Zadarskoj županiji, priopćili su iz MORH-a.

Najveća koncentracija snaga je na požarištu kod Turnja, gdje je vatra došla do kuća, a na požarištu su tri kanadera CL-415 i četiri zračna traktora AT-802. Jedan kanader upućen je i na gašenje požara kod Benkovca, gdje gori na nekoliko lokacija. Iz MORH-a su nešto kasnije priopćili da su sa sedam protupožarnih aviona pod nadzor stavili požar kod Turnja, a odmah potom nastavili gasiti požarište kod Benkovca. 

Požar kod autoceste A1 Izvor: HAK / Autor: HAK

Trenutno se na ovim požarištima nalazi šest protupožarnih aviona koji se stalno preraspoređuju u djelovanjima na najugroženijim područjima.

Na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri kanadera CL-415 i četiri zračna traktora AT-802, a u nastavku dana zračne snage će preraspoređivati djelovanje na najkritičnijim područjima, sukladno prioritetima gašenja, dodali su iz MORH-a.

Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, prenosi Dnevnik.hr, rekao je da imaju desetak požara koji su planuli u nedjelju navečer te da su ih gasili cijelu noć. 

'Većina tih požara je pod kontrolom, ali ih ima još dva, tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području', kazao je Šoša koji trenutno s policijom obilazi požarišta, a sumnjaju da su požari podmetnuti.

'A slušajte, ako vam u dva sata, od 20 do 22, plane deset, petnaest požara, teško da nešto drugo može biti razlog', rekao je za Dnevnik.hr Šoša.

Požari na benkovačkom području, oko sela Lepuri i Bulić, još uvijek nisu pod kontrolom, no većina ostalih jest. Nekoliko je gasitelja, dodao je Šoša, ozlijeđeno, a uglavnom je riječ o ozljedama dišnog sustava zbog prekomjernog udisanja dima.

U razgovoru za N1 Šoša je napomenuo da puše jaka bura, što im otežava gašenje, ali im je u ponedjeljak ujutro stigla pomoć zračnih snaga.

U Hrvatskom autoklubu upozoravaju kako je zbog požara za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između Pirovca i Benkovca, a obilazak je čvor Benkovac (A1) - Šopot - Stankovci (DC27) - Čista Mala (DC59).

  • +14
Požar u Dugom ratu Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Tijekom nedjelje zračne snage su sudjelovale u gašenju sedam požara, a među njima i u požaru na granici s Crnom Gorom (Debeli Brijeg), gdje su piloti zračnog traktora zaustavili širenje vatre prema Hrvatskoj.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, odnosno 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a sudjelovale su u gašenju 242 požara, od kojih je 85 bilo u Šibensko-kninskoj, 78 u Splitsko-dalmatinskoj, 62 u Zadarskoj, 11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj te jedan u Istarskoj županiji.

Zračne snage PP-a NOS-a OS-a RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2100 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 60.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS-a RH, kao i 38 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta, ističu u MORH-u.

Gorjelo je u ponedjeljak ujutro i u Dugom ratu na predjelu Glavica, pored tvrtke Fornix, a taj je požar brzom intervencijom vatrogasaca u roku od sat vremena stavljen pod kontrolu.

Gori i na Hvaru

Od jutros je, javlja Dalmacija danas, aktivan požar na otoku Hvaru kod Starog Grada. Vatra je zahvatila područje uvale Tiha na poluotoku Kabol. Požar se brzo širi uslijed jakih udara bure i vidi se i iz Splita, a gase ga tri kanadera i dva helikoptera MORH-a.

Doznaje se da požar gasi 30 vatrogasaca koji se nadaju skorom dolasku zračnih snaga.

'Od jutros smo na terenu. Jedno vrijeme smo ga 'imali', no onda se požar uz pomoć bure ponovno proširio. Na požarištu su vatrogasci DVD-ova iz Hvara, Starog Grada i Jelse s 30-ak ljudi i 10 vozila. Gore gusta borova šuma i nisko raslinje. Za sada objekti nisu ugroženi. Očekuju se kanaderi, no još nije poznato hoće li zbog bure moći uzletjeti', kazao je Antoni Ivanković, zapovjednik DVD-a Stari Grad.

Na hvarskom rtu Kabal opet gori. Vatra se brzo širi. 

'Tamo nema kuća, nema ničega. Osim hvarskih vatrogasaca, u gašenje je uključeno nešto snaga s kopna, a sad sam dobio informaciju da prema njima lete i tri kanadera', rekao je za Dnevnik.hr Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije.

Niz požara posljednja 24 sata zabilježeno je na otoku Hvaru. Gorjelo je kod Dubovice, u Gdinju uz cestu, sinoć uz uvalu Tihu, a gorjelo je i u jednom dvorištu u selu Brusje.