koalicijski sastanak

Gordan Grlić Radman: Milanović se ponaša kao milicajac iz 1945. koji je ulazio u crkvu i istjerivao ljude samo zato što su vjernici

03.05.2022 u 15:15

Bionic
Reading

-U Banskim dvorima održan je još jedan sastanak vladajuće koalicije, nakon kojeg je izjavu dao ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

'U četvrtak je u Varšavi donatorska konferencija na kojoj će sudjelovati premijer. Tu ćemo potvrditi našu spremnost s donacijama, financijskim u hrani i lijevima, sve što je potrebno Ukrajini', kazao je nakon koalicijskog sastanka Grlić Radman.

Rekao je da su koalicijski partneri svi podržali ulazak Finske i Švedske u NATO i pritom se osvrnuo na izjave predsjednika Zorana Milanovića.

'Ovih dana u javnom prostoru se govori o mogućem pristupu Finske i Švedske. Razgovarali smo s većinom. Izražena je njihova spremnost i podrška i jasan i princijpijelan stav. Kada ta tema dođe na red Sabora u smislu ratifikacije, procedura je jednostavna. Hrvatska prepoznaje važnost Finske i Švedske kao visokorazvijene zemlje i mislim da će njihov članstvo u NATO savezu će pridonijeti jačanju obrane, kolektivne sigurnosti', kazao je Grlić Radman.

'Ponovno smo čuli teze da bi trebalo staviti veto na proširenje NATO-a. Te teze nanose štetu, vanjskopolitičku štetu Hrvatskoj, sramote nas u međunarodnoj zajednici, a štete i Hrvatima u BiH. Vrlo samo zgroženi vokabularom 'izdajnik', koji se rijetko može čuti u demokratskim zemljama. To se pojavljivalo '45. kada su svi hrvatski patrioti bili za ondašnju vlast izjadnici. Nečuveno je da će predsjednik, kako je rekao, 'progniti' legalno izabrane predstavnike u Saboru. To govori o autoritarnosti i autokratskoj vladavini koja podsjeća na bivše vrijeme. Predsjednik se ponaša kao milicajac '45. koji je ulazio u crkve i istjerivao ljude samo zato što su vjernici', poručio je šef diplomacije.

'Milanović je prije godinu dana otkrio Hrvate u BiH i sada se predstavlja kao spasitelj, a imao je ministricu koja je govorila da je Hrvatska izvršila agresiju u BiH', dodaje.

'Ovim izjavama Milanović ničim ne doprinosi poboljšanju statusa Hrvata u BiH', kazao je Grlić Radman.

Ponovio je kako predsjednik relativizira situaciju u Ukrajini i kako ima proruske stavove. 'Cijeli svijet je otpužio brutalnu rusku agresiju, a on još uvijek podržava Rusiju', kaže Grlić Radman.

'Ja poštujem instituciju Predsjednika, ali on radi nepopravljivu štetu, a mi moramo svaki dan peglati ono što je on izgovorio', kaže.

  • +16
Koalicijski sastanak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Grlić Radman kazao je da se u svemu vidi 'plan rušenja Vlade', čemu će se u Banskim dvorima oduprijeti.

Kazao je da vladajući po pitanju BiH imaju drugi put, strpljiviji i da je njihov put dugačak. 'Da je to napravila Milanovićeva vlada prije 1’0 godina mi bismo danas imali promijenjen Izborni zakon. Mi sada baš zbog tog nerada nemamo Izborni zakon', rekao je Grlić Radman dodajući i da je 'Račanova vlada radila sve protivno interesima Hrvata u BiH'.

Na pitanje može li Vlada učiniti išta da spriječi predsjednikov veto na članstvo Finske i Švedske u NATO-u, Grlić Radman kaže kako vladajući znaju proceduru. Prema njegovim riječima, predsjednik može samo napraviti show u proceduralnom smislu.

Također, ministar kaže da ne zna treba li se zabrinuti zbog najava iz Rusije da će Ukrajinci krenuti u odmazdu zbog predsjednikovih izjava. 'Možda bi se predsjednik trebao zabrinuti', rekao je Grlić Radman.