transparentnost

GONG traži 'otvaranje' Ustavnog suda javnosti, iznijeli i 5 preporuka

11.07.2022 u 12:51

Bionic
Reading

Gong je u ponedjeljak predstavio svoje preporuke za transparentniji rad Ustavnog suda, ističući kako je nužno unaprijediti njegov rad otvaranjem prema javnosti, a jedan od ciljeva je da sljedeći parlamentarni izbori ne budu neustavni.

Odluke Ustavnog suda djeluju na sve hrvatske građane, no iako je sudjelovanje javnosti u njegovu radu zajamčeno Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu, u praksi se to ne provodi, upozorava Gong.

Ustavni sud se ''prometnuo u ustavotvorca''

Pred Ustavnim sudom je niz važnih odluka koje izravno utječu na demokraciju i stanje ljudskih prava, poput one o nužnosti promjene izbornih jedinica kako sljedeći parlamentarni izbori ne bi bili neustavni, stoga je nužno unaprijediti njegov rad otvaranjem prema društvu.

''Kreće se u reformu referendumskog zakonodavstva, koja će ojačati ulogu Ustavnog suda jer je dosad provjeravao ustavnost referendumskog pitanja nakon prikupljanja potpisa, a po najavljenim izmjenama Ustavnog zakona imat će ovlast provjeru provesti već nakon objave organizacijskog odbora da se pristupa izjašnjavanju građana o referendumu'', kaže izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Ideje vladajućih oko uređenja referenduma uvelike se preklapaju s Gongovim prijedlozima , no u Gongu su zabrinuti zbog nekih odluka Ustavnog suda jer se ''prometnuo u ustavotvorca'' zabranivši, bez kvalitetnih argumenta, ustavotvorni referendum.

''U slučaju Mostova referenduma, problem je što je izostalo adekvatno i razumno objašnjenje odluke, što je troje ustavnih sudaca izvrsno izložilo u svojim izdvojenim mišljenjima. Ustavni sud odlučio je sačuvati zemlju od demokracije i proglasio građane nesposobnim za prakticiranje demokracije, što smo mogli vidjeti u jednom od izdvojenih mišljenja'', navodi Ivković Novokmet.

Upozorila je kako je i odluka o radu Stožera civilne zaštite za sprečavane širenja zaraze koronavirusom također prošla bez javne rasprave,

''Umjesto da čuva zemlju od demokracije, Ustavni sud bi trebao demokratizirati svoj rad, otvoriti se građankama i građanima. Pitamo se čega se Ustavni sud boji i koliko može biti uspješan ako skriva svoj rad i ne traži pomoć stručne javnosti u najvažnijim pitanjima'', rekla je. 

Pet preporuka za otvaranje Ustavnog suda javnosti

Pravnica Sanja Pavić iz Gonga predstavila je pet preporuka za otvaranje Ustavnog suda javnosti - otvaranje plenarnih rasprava, održavanje javnih rasprava na kojima mogu sudjelovati predstavnici drugih tijela i udruga, osiguranje javnosti na savjetodavnim raspravama, poboljšanje komunikacije s javnošću te povećanje stupnja proaktivnosti Ustavnog suda s transparentnim izvještavanjem o napretku u provedbi svojih odluka.

Preporuke su vrlo važan korak naprijed, ne samo za nas kao društvo, nego i za Ustavni sud koji tako može ojačati svoju poziciju, ocijenio je član Vijeća Gonga Dario Čepo s Katedre za sociologiju Pravnog Fakulteta u Zagrebu.

''Ne idemo protiv Ustavnog suda nego pomažemo da ispuni svoju ključnu ulogu arbitra u važnim društvenim i političkim pitanjima, koji omogućuje da društvo ostane na okupu, a ne se raslojava i polarizira. Da bismo imali arbitra kojem vjerujemo, taj arbitar mora vjerovati nama", ističe Čepo.