AFERA 'SUDSKA ZGRADA'

Golob presjekao najveću krizu otkad je slovenski premijer: Ministar pravosuđa bit ću - ja!

08.02.2024 u 12:33

Bionic
Reading

U srijedu navečer slovenski premijer Robert Golob održao je sastanak s potpredsjednicom vlade i šeficom Socijaldemokrata Tanjom Fajon, ministrom gospodarskog razvoja i tehnologije Matjažom Hanom te ministrom financija Klemenom Boštjančičem. Tema sastanka bila je najveća kriza u slovenskoj vladi otkad je Golob premijer, koju je izazvala afera s preplaćenom zgradom sudova u Ljubljani, kupljenom državnim novcem. Kriza je raspletena na način da je vođenje ministarstva pravosuđa od smijenjene ministrice Dominike Švarc Pipan preuzeo upravo - Golob

Kako smo pisali prije desetak dana, afera 'sudska zgrada' nastala je nakon što je ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan 28. prosinca potpisala ugovor o kupnji zgrade u Litijskoj ulici u Ljubljani, u koju je ministarstvo planiralo smjestiti nekoliko nižih sudova. Vlasnik zgrade, koparski poduzetnik Sebastijan Vežnaver, kupio ju je na javnoj dražbi 2019. po cijeni od 1,9 milijuna eura, a njezinom prodajom za nevjerojatnih 7,7 milijuna eura ostvario je posao stoljeća.

Ministrica Švarc Pipan, također iz kvote Socijaldemokrata, preuzela je odgovornost za nepromišljeno potpisivanje ugovora jer, vjerujući službenicima u ministarstvu, nije provjerila detalje, no aktivno se branila, pa i prešla u protunapad. Prozvala je potpredsjednika vlastite stranke Klemena Žiberta da se umiješao u posao, radeći joj iza leđa i izravno dogovarajući detalje kupovine zgrade sa službenicima ministarstva. Iako je odbacio optužbe, Žibert je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Socijaldemokrata kako bi, smatra dobar dio javnosti, spasio glavu šefice stranke Tanje Fajon, koju dio članova smatra odgovornom za cijeli taj cirkus.

  • +5
Dominika Švarc Pipan na svečanosti povodom Dana slovenskog pravosuđa Izvor: Pixsell / Autor: Borut Živulović/F.A. BOBO

Fajon je isprva pobjesnjela na Švarc Pipan, optužujući je da laže i da optužbama protiv Žiberta unosi nemir u stranku. Ipak, nakon što je premijer Golob održao sastanak sa Švarc Pipan, na kojemu je ona preuzela odgovornost za skandal sa zgradom, i Fajon je odlučila primiriti svađu. Na koncu je dogovoreno da Švarc Pipan u roku od tjedan dana premijeru Golobu podnese kompletno izvješće o okolnostima pod kojima je došlo do kupovine zgrade, a sudionici sinoćnjeg sastanka krenut će u potragu za njezinim nasljednikom. U međuvremenu će ministarstvo pravosuđa voditi sam premijer, što mu nije prvi put: nakon što je u napadu propitivanja odgovornosti prošlog ljeta smijenio ministra zdravstva Danijela Bešića Loredana, sam je preuzeo tu funkciju.

  • +5
Pokret Sloboda, Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

Golob se tako relativno neozlijeđen izvukao iz još jedne, dosad možda najveće krize otkad je premijer. Podsjetimo, slovenski premijer je u godinu i pol smijenio čak pet ministara iz kvote svog Pokreta Sloboda, najjače stranke vladajuće koalicije, a sada im se pridružuje i prva ministrica iz kvote mlađeg partnera Socijaldemokrata. Vlada je, posebno u posljednje pola godine, izrazito nepopularna - više od pola ispitanika javnog mnijenja ocjenjuje njezin rad lošim, a sam Golob je u studenom prošle godine zauzeo zadnje mjesto u istraživanju popularnosti političara koje provodi agencija Mediana.

Premijer ima i ozbiljan problem s bivšom ministricom unutrašnjih poslova Tatjanom Bobnar nakon što ga je optužila za pokušaj kadroviranja u policiji, zbog čega je u parlamentu osnovano istražno povjerenstvo. Predsjednica države Nataša Pirc Musar, u čiji ured je Bobnar pobjegla iz vlade, ocijenila je da bi Golob, u slučaju da istražno povjerenstvo potvrdi da je kadrovirao u policiji, trebao podnijeti ostavku.

  • +3
Tanja Fajon Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Afera 'sudska zgrada' tako je privremeno prebacila težište problema u vladajućoj koaliciji na socijaldemokrate Tanje Fajon, a ona će sljedećeg ponedjeljka sazvati njihov izvanredni sastanak uoči stranačkih izbora u ožujku. Dio stranke prilično je ljut na nju, čak se govori i o raskolu. Golob zato može makar malo odahnuti - problemi više nisu samo u njegovom najužem, već u malo širem dvorištu.