KAOS U SLOVENIJI

Premijer Golob dotaknuo dno pa utekao na operaciju kile. Mijenja ga smijenjeni šef Ljevice

15.11.2023 u 10:48

Bionic
Reading

Godinu i pol, otkad je na vlast u Sloveniji došla koalicija predvođena Pokretom Sloboda premijera Roberta Goloba, vladajući su suočeni s ozbiljnim problemima i ekstremnim padom popularnosti. Sve je kulminiralo današnjom objavom Roberta Goloba da na nekoliko dana prepušta funkciju potpredsjedniku vlade Luki Mesecu zbog odlaska na operaciju kile

Kako su izvijestili iz vlade, premijer Robert Golob u petak odlazi na hitnu operaciju kile u UKC Ljubljana, a tijekom bolovanja, koje bi trebalo trajati nekoliko dana, zamjenjivat će ga potpredsjednik Luka Mesec.

Premijeru Golobu ovo je drugi zdravstveni problem u kratkom vremenskom periodu, podsjeća RTVSlo. U srpnju je na samitu NATO-a u Vilniusu šepao na štakama jer je ozlijedio nogu.

Dobar dio javnosti pak pravi izvor Golobovih problema vidi u aktualnim istraživanjima javnog mnijenja, u kojima se bilježi strmoglav pad podrške vladi, Pokretu Sloboda i posebno premijeru Golobu, koji se sa šestog strmoglavio čak na pretposljednje 19. mjesto ljestvice popularnosti političara.

Nikad u povijesti barometra popularnosti u Sloveniji, koji vodi agencija Mediana, nije se dogodio tako strmoglav pad jednog političara. Među političarima najpopularnija je, inače, predsjednica Nataša Pirc Musar, a slijede je saborski zastupnik i predsjednički kandidat desnog SDS-a Anže Logar te državni tajnik koji nadzire obnovu nakon poplava Boštjan Šefic.

Kad je riječ o potpori vladi, čak 53,8 posto ispitanika u istraživanju negativno ocjenjuje njezin rad, što je čak 11 posto više nego mjesec prije. Da su izbori sutra, najviše birača glasalo bi za Janšin SDS (22,2 posto) dok bi Golobov Pokret Sloboda biralo mizernih 14,4 posto ispitanika.

  • +5
Pokret Sloboda, Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

Golob je, podsjetimo, prošlog mjeseca najavio veliku rekonstrukciju vlade nakon žestokih svađa i izbacivanja istaknutih članova Pokreta Sloboda, o kojima smo već pisali. Na te obračune reagirali su i koalicijski partneri te su podržali njegovu ideju o tome da gotovo prepolovi broj ministarstava, no on još uvijek nije izašao s konkretnim prijedlozima novih imena u resorima. Nekonzistentnost, neispunjavanje vlastitih obećanja i obveza ključni je razlog za to što povjerenje u Goloba i njegovu vladu nezaustavljivo tone, ocjenjuju analitičari.

Ilustracija toga je i činjenica da se, birajući zamjenu, od dvoje potpredsjednika vlade - ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon i ministra za rad i socijalu Luke Meseca - Golob odlučio za Meseca, koji od rujna više nije na čelu ni vlastite stranke. Meseca je, naime, na mjestu koordinatora Ljevice zamijenila ministrica kulture Asta Vrečko, no u dogovoru s Golobom zadržao je funkciju potpredsjednika vlade.

U situaciji drastičnog pada popularnosti i nesporazuma unutar vladajuće stranke i koalicije, apeli vođe oporbe Janeza Janše za prijevremenim izborima zvuče sve opravdanije. No imajući u vidu njegove recentne ispade, poput poziva Slovencima da se legalno naoružaju kako bi se branili od migranata, Sloveniji se politička budućnost ne smiješi ni zdesna.