VLADA NA KONOPCIMA

Nova megaafera u Sloveniji: Svađa zbog masno preplaćene zgrade. Tko laže?

31.01.2024 u 21:32

Bionic
Reading

Slovenija praktički od dolaska na vlast koalicije koja podržava premijera Roberta Goloba živi u atmosferi afera, a najnovija zvuči suludo čak i za hrvatske pojmove. Naime, Ministarstvo pravosuđa višestruko je preplatilo zgradu u Ljubljani u koju je planiralo smjestiti nekoliko nižih sudova, a posao iz snova ostvario je poduzetnik blizak oporbenoj desnici. Zbog afere su doslovno popucali ionako krhki odnosi u vladajućoj koaliciji, a ministricu pravosuđa Dominiku Švarc Pipan, koje se odrekla i vlastita stranka, u iščekivanju odluke premijera Goloba velik dio javnosti već smatra bivšom

Ministarstvo pravosuđa u vladi lijevog centra koje vodi ministrica Dominika Švarc Pipan potpisalo je 28. prosinca prošle godine ugovor s vlasnikom zgrade, koparskim poduzetnikom Sebastijanom Vežnaverom bliskom desnici. Vežnaver je zgradu kupio na javnoj dražbi 2019. po cijeni od 1,9 milijuna eura, a njezinom prodajom za nevjerojatnih 7,7 milijuna eura ostvario je posao stoljeća. Da bi stvar bila nevjerojatnija, cijeli iznos isplaćen je samo dan nakon potpisivanja ugovora, što je izazvalo potpunu konsternaciju u slovenskoj javnosti, navikloj na to da država nikad toliko redovno ne podmiruje svoje obaveze.

Cijena zgrade temeljila se na procjeni sudskih procjenitelja, koji su, unatoč komercijalnoj cijeni od 333 eura po kvadratu koliko ju je prije pet godina platio Vežnaver, zaključili da kvadrat zgrade vrijedi preko 1700 eura, uračunavajući u procjenu i površine poput atrija i hodnika koje se ne smatraju korisnim površinama. Procjena vještakinje iz 2017., navodila je da zgrada ima 4.603 četvorna metra, od čega je iskoristiv 2.761 četvorni metar. Procjenitelj Anton Rigler, koji je radio aktualnu procjenu i naveo da je svih 4.603 kvadrata iskoristivo ustraje u tvrdnji da je njegova procjena ispravna, unatoč tome što ga je ministarstvo nakon izbijanja afere kazneno prijavilo. Samo Javornik, predsjednik stručnog vijeća Zavoda za reviziju, rekao je da u posljednjih osam godina tržište nekretnina nije doživjelo takav rast da bi se moglo govoriti o 70-postotnoj promjeni vrijednosti.

Ugovor, za koji ministrica Švarc Pipan tvrdi da su ga pisale tri stručne službe ministarstva, izuzev standardne antikorupcijske klauzule nema nikakve posebne zaštite, a napisan je na samo četiri stranice. Pravnik Rajko Pirnat za RTVSlo komentirao je ovaj diletantizam riječima: 'Kao da je netko uzeo standardni obrazac s interneta i brzo ga prilagodio ovoj nekretnini'.

  • +5
Dominika Švarc Pipan na svečanosti povodom Dana slovenskog pravosuđa Izvor: Pixsell / Autor: Borut Živulović/F.A. BOBO

Nakon što je izbila afera, Ministarstvo je počelo istraživati načine za raskid ugovora i dokumentaciju predalo tužiteljstvu. No cijela afera otvorila je pitanje političke odgovornosti ministrice Dominike Švarc Pipan, ranije poznate kao prilično probitačne zastupnice iz redova socijaldemokrata Tanje Fajon. Tek to je otvorilo Pandorinu kutiju međusobnih prozivki i optužbi.

Švarc Pipan je, naime, za aferu optužila ekipu iz - svoje stranke. Tvrdi da je riječ o 'planiranom protuzakonitom djelovanju organizirane skupine ljudi, namjernoj obmani i manipuliranju dokumentacijom s u cilju pribavljanja protupravne koristi'. Kao mozak operacije označila je ni manje ni više nego glavnog tajnika socijaldemokrata Klementa Žiberta, za kojeg tvrdi da je organizirao skupinu koja stoji iza brzopletog sklapanja ugovora kako bi naštetila upravo njoj. 'Namjerno su me lagali, manipulirali i prikrivali podatke. Kad bih danas dala ostavku, ništa se ne bi promijenilo', rekla je Švarc Pipan i rekla da će detalje o osobama koje su joj smjestile iznijeti u parlamentarnoj raspravi o njezinoj interpelaciji koju je zatražio oporbeni SDS.

  • +3
Tanja Fajon Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Na ovo je pobjesnila predsjednica Socijaldemokrata i potpredsjednica vlade Tanja Fajon, koja je Švarc Pipan optužila da blatantno laže. 'Ono što ministrica radi svojim izjavama je upiranje prstom u druge, neprihvaćanje odgovornosti, manipulacija, a uz to i laganje – duboko sam razočarana njenim ponašanjem i samo se nadam da će ta priča biti što prije gotova', rekla je Fajon, koja je od premijera Goloba otvoreno zatražila smjenu Švarc Pipan ako ona sama ne odstupi.

  • +5
Pokret Sloboda, Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

Ova afera dolazi niti mjesec dana nakon velike svađe u najvećoj stranci vladajuće koalicije, Pokretu Sloboda, kad je puklo izmeđupremijera Roberta Goloba i predsjednice parlamenta Urške Klakočar Zupančič, koja je odstupila s mjesta potpredsjednice Pokreta Sloboda. Sam Golob je u problemima nakon što je Povjerenstvo za sprječavanje korupcije (KPK) protiv njega pokrenulo postupak zbog navodnog miješanja u kadroviranje u policiji temeljem prijave bivše ministrice unutarnjih poslova Tatjana Bobnar, a koju je Golob u listopadu prisilio da podnese ostavku na svoju dužnost. Zbog ovoga je dobio i žestoke kritike predsjednice države Nataše Pirc Musar, a hoće li Golob ovoga puta presjeći čvor i prekinuti svađu unutar manjinskog partnera u koaliciji, kad već to nije učinio u svojoj stranci, tek ćemo doznati.