GUBI LI GOLOB KONCE?

Velika čistka u Sloveniji: Ministri lete zbog šopinga u New Yorku, mučne svađe...

25.10.2023 u 10:40

Bionic
Reading

Pokret Sloboda, slovenska vladajuća stranka na čijem je čelu premijer Robert Golob, a koja je došla na vlast prije godinu i pol na valu nezadovoljstva desničarskom vladom Janeza Janše, proživljava veliku krizu. Nakon što je Golob u godinu i pol smijenio čak petero ministara iz svoje stranačke kvote, na burnom sastanku u utorak navečer iz stranke je izbačeno dvoje istaknutih članova, a predsjednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič odstupila je s mjesta potpredsjednice Pokreta Sloboda

Vijeće Pokreta Sloboda iz stranke je u utorak navečer isključilo parlamentarnu zastupnicu Mojcu Šetinc Pašek i djelatnika u uredu predsjednice parlamenta Roberta Pavšiča. 'Nećemo dopustiti da bilo tko ruši stranku koja je srušila Janšu. Isključeni su iz stranke jer su joj nanosili štetu i unosili nemir u njezin rad. Oboje su upoznati s odlukom i tu je priča završena', rekao je predsjednik stranke i premijer Robert Golob nakon burnog sastanka u utorak navečer. Naglasio je da su sve odluke donesene jednoglasno te poslao poruku ostalima koji planiraju krenuti putem odmetnika: 'Točno se zna na koji gol treba pucati, ali kad počneš zabijati autogolove, više nemaš što tražiti u momčadi.'

Iako nije precizirao kakav su to nemir dvoje izbačenih unosili, njihova verzija priče potpuno je drugačija. Mojca Šetinc Pašek tvrdi da su je o pokretanju postupka izvijestili član izvršnog odbora Peter Majerle i predsjednik stranačke mladeži Matej Grah.

  • +2
Mojca Šetinc Pašek Izvor: Pixsell / Autor: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.

'Na moj upit koji je razlog smjene, rekli su mi da ću poštom dobiti obrazloženje na koje ću moći odgovoriti. Na TV-u sam saznala da sam već isključena, a da mi nisu predočeni razlozi za isključenje. Neki članovi stranke rekli su mi da je razlog puštanje informacija novinarima, što smatram klevetama i lažima iza kojih stoji glavna tajnica Vesna Vuković', rekla je Šetinc Pašek za slovenski javni servis. Vuković, naravno, odbacuje te optužbe.

Spomenuti Vesna Vuković i Peter Majerle već su ranije označeni kao 'vlada u sjeni' Pokreta Sloboda, a ljudi koji su u utorak izbačeni iz stranke smatraju se frakcijom koju okuplja predsjednica parlamenta Klakočar Zupančič. Među njima je i Andraž Osim, bivši savjetnik predsjednice parlamenta, koji je ranije odletio iz stranke upravo zato što je prokazao spomenuti dvojac. 'Ova stranka ima poseban modus operandi, razvila je doktrinu neznanja do razine koja se zove prezir prema vlastitim članovima. Kad trebaju ljude, dostupni su telefonom. Kad kampanja završi, više se ne javljaju', rekao je Osim u razgovoru za Večer nakon što je izbačen iz stranke.

Na istoj sjednici predsjednica slovenskog parlamenta Klakočar Zupančič podnijela je ostavku na mjesto potpredsjednice stranke zbog navodne prezaposlenosti. Umjesto nje, na tu poziciju izabrana je 31-godišnja zastupnica Sara Žibrat, što je Golob objasnio riječima: 'Ovako prepoznajemo mlada lica koja daju nadu da Slovenija ide u bolju budućnost.' Kako navode slovenski mediji, sam Golob je prošlog tjedna od Klakočar Zupančić izravno tražio da odstupi iz vrha stranke, nakon čega je uslijedila burna svađa na stranačkom sastanku. Predsjednica parlamenta napustila je sastanak bez riječi, a premijer Golob doslovno je bježao od novinara.

Ovaj frakcijski rat u vladajućoj stranci traje gotovo od njezinog osnivanja početkom 2022., a sve su glasnije konstatacije da Golob vodi stranku i državu kao energetsku tvrtku Gen-I, čiji je direktor bio godinama. Slovenski premijer je ove godine smijenio čak pet ministara. Prvo je odletjela bivša ministrica unutrašnjih poslova Tatjana Bobnar, a ovog tjedna svjedočila je pred parlamentarnim povjerenstvom u istrazi političkih uplitanja u rad policije. Golob je od nje tražio da očisti policiju od 'janšista', što on bez ustezanja potvrđuje i kaže da će o tome u svako doba rado svjedočiti pred istim povjerenstvom u istrazi koju vode upravo stranački kolege Janeza Janše.

  • +5
Pokret Sloboda, Robert Golob Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL /F.A. BO

Nakon njega, Golob je na odlazak natjerao i ministra zdravstva Danijela Bešiča Loredana, kojega je smijenio na način da mu je doslovno stavio na stol pisanu ostavku, a potom sam preuzeo funkciju ministra zdravstva i obnašao je mjesecima. Početkom listopada smijenio je i ministra prirodnih resursa Uroša Brežana i ministricu poljoprivrede Irenu Šinko, koja nije htjela sama podnijeti ostavku, već je smijenjena u parlamentu. Ostavku je podnijela i ministrica javne uprave Sanja Ajanović Hovnik zbog afere s raspodjelom sredstava bliskoj prijateljici i službenog puta u New York, na koji je o državnom trošku vodila prijateljice iz svog ministarstva, a ono za sastanak na koji su navodno putovale uopće nije bilo nadležno.

Povrh svega toga, Golob je najavio ponovne pregovore s koalicijskim partnerima, prije svega socijaldemokratima i ljevicom, o velikoj rekonstrukciji vlade koja bi mogla imati znatno manje od 21 ministarstva, koliko ih sad ima. Upitan na koliko ministarstava želi srezati vladu, u utorak navečer rekao je da je 'sve veće od 12 velik broj'. Što će o svemu tome reći koalicijski partneri, doznat ćemo u narednim danima, no jedno je jasno - Golobova velika čistka neće tek tako stati.