HEDONISTIČKA INTERNACIONALA

Golim guzama protiv viših stanarina

20.10.2010 u 07:34

Bionic
Reading

Kada neki trgovac nekretninama pozove potencijalne najmoprimce na razgledavanje stana, stiže mu skupina mladih koji se skidaju do gola... Bilježe svoje 'napade' i objavljuju snimke na YouTubeu. Cilj je vraćanje cijena kvadrata na iznos prihvatljiv mladim alternativcima koji žele i dalje uživati u Berlinu

'Berlin je siromašan, ali seksi', hvalio je svojedobno svoj grad njegov prvi čovjek Klaus Wowereit. Glavni grad Njemačke devedesetih godina je procvjetao, zaliječivši desetljeća podijeljenosti na komunistički i kapitalistički dio eksplozijom kreativnosti i hedonizma. U tom periodu Berlin je postao umjetnička prijestolnica svijeta, poznat, između ostalog, i po jeftinim stanovima. Prazne zgrade alternativci su zauzimali i pretvarali u skvotove, a prostrani stanovi s prelijepim pogledom jedva da su koštali dvije stotine maraka.

Kao što je to često slučaj, ovaj poluanarhistički raj nije mogao zauvijek trajati, pa se većina skvotova zatvorila, a polako i najotkačeniji dijelovi grada, poput četvrti Kreuzberg i Friedrichshain, postaju sve sređeniji i pristojniji. Trenutno kvadratni metar stana za iznajmljivanje u Berlinu stoji 4,8 eura, što je, u odnosu na bilo koji drugi veliki njemački grad, nevjerojatno jeftino. Primjerice, u Münchenu je prosječna cijena 12 eura po kvadratnom metru. Ipak, uvijek za prosvjede i zabave spremni Berlinčani smatraju da bi moglo i jeftinije, te se protiv gentrifikacije svog grada bore na maštovite načine.

Neki među njima su spremni dati i svoja gola tijela u ime jeftinog stanovanja, što je posljednjih tjedana rezultiralo neuobičajenom vrstom prosvjeda. Naime, kada bi neki trgovac nekretninama pozvao ljude na razgledanje stana u Kreuzbergu, skupina mladih bi se pojavila na licu mjesta, isprva glumeći zainteresirane za iznajmljivanje stambenog prostora. Onda bi svi istovremeno skinuli odjeću, stavili maske s likovima životinja i počeo bi parti u okupiranom stanu! Politički osviješteni golaći nisu ipak potpuno nova pojava u Berlinu, s obzirom na to da se skupina ljevičara pod imenom Hedonistička internacionala već nakratko proslavila kada su goli 'napali' jedan neonacistički kafić.

'Želimo da svi preprodavači nekretnina, koji žele zaraditi povisivanjem stanarina u Berlinu, računaju na to da bi im se nešto tako može dogoditi', prijetnja je anonimnih organizatora golih partija po skupim stanovima, koji videosnimke svojih akcija objavljuju na YouTubeu. U 'opasnosti' su svi oni stanovi u kojima se traži više od deset eura po kvadratnom metru za iznajmljivanje. Iako se na prvi pogled sve ovo može činiti kao dobra zabava bez konkretnog efekta, trend se proširio Berlinom, pa vikendima po gradu 'ordinira' nekoliko skupina koje odlaze u skupe stanove i tamo započinju goli parti. Neki među njima su zaradili i prijave za remećenje javnog reda i mira, no tema sve skupljih stanova stigla je i na dnevni red gradske uprave. Njihov je pak prijedlog staviti gornju granicu na cijene stanova u četvrtima u kojima vlada manjak stambenog prostora. Razgolićena gerila time nije oduševljena, pa nastavlja sa strateškim skidanjem po berlinskim stanovima.